23.02.2022 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

V první lize si zahrají i ragbisti Tatry, Pragy či Říčan

Zatímco při loňském republikovém šampionátu sedmiček hrály týmy Říčan a ARC Iuridica proti sobě, v 1. lize XV nastoupí dohromady jako společenství. Na snímku je v pozadí říčanský Sam Dupuy, reprezentant do 20 let a v popředí Tomáš Kertis z ARC Iuridica, v současnosti již hráč Babic. Foto: Martin Flousek.


Česká i moravská část 1. ligy mužů se rozběhne o třetím březnovém víkendu. Zatímco týmy v Oblasti Čechy odehrají v základní části čtyři utkání, v Oblasti Morava to bude utkání šest.

Českých týmů se totiž do soutěže přihlásilo pět, moravských čtyři. „Na Moravě se proto bude hrát systémem každý s každým doma i venku, v české části by už ale vzájemné zápasy doma i venku termínově nevycházely,“ vysvětlil manažer soutěží a vzdělávání ČSRU Antonín Brabec.

Dva nejlepší týmy z každé části se poté v nadstavbě utkají „do kříže“ v semifinále. Oba účastníci finále, vítěz i poražený, se poté utkají v baráži o postup se dvěma posledními extraligovými celky.

Sedmý tým Extraligy ragby XV se utká s druhým týmem 1. ligy ragby XV, osmý tým vyšší soutěže pak s prvním z té nižší. Hraje se na jedno utkání, vítězové získají účast v extralize pro sezonu 2023.

Postoupit do extraligy kvůli pravidlům nemohou některá společenství z 1. ligy a to: Tatra/Praga a Říčany/Iuridica. Je to z důvodu toho, že „jejich A týmy“, už extraligu hrají (Tatra, Praga, Říčany). V případě, že by se tým Společenství Tatra/Praga či Společenství Říčany/Iuridica umístil na prvních dvou místech 1. ligy, do baráže postoupí třetí či čtvrtý tým v pořadí.

„Společný tým pro 1. ligu s Tatrovkou jsme dali dohromady i kvůli tomu, že spolupracujeme dlouhodobě. V mužstvu budou nastupovat mladší nebo naopak starší hráči, nebo ti, kteří jsou v našem extraligovém A týmu takzvaně jednou nohou,“ vysvětlil Roman Šuster, trenér Pragy.

Zatímco extraligové zápasy se v drtivé většině odehrají o sobotách, první liga je naplánovaná na neděle. Do prvoligových utkání nesmí nastoupit hráči, kteří o den či dva dříve nastoupili v základních sestavách extraligových celků.

V Oblasti Morava se utkají: RC Zlín, RC Bystrc, Sokol Mariánské Hory, RC Havířov.

V Oblasti Čechy se utkají: RK Petrovice, Spol. Tatra Smíchov/Praga, Spol. Říčany/Iuridica, Spol. Šumava Nýrsko/České Budějovice, Spol. Plzeň/Rakovník/Kralupy n-V.


Rozpisy zápasů základních částí 1. ligy - ZDE


Rozlosování nadstavby 1. ligy:


1. kolo – 22.5. 2022

1. – 4. míst:

Semifinále 1. Čechy vs. 2. Morava

Semifinále 1. Morava vs. 2. Čechy

5. – 8. místo

3. Čechy vs. 4. Morava

3. Morava vs. 4. Čechy

2. kolo – 29.5. 2022

O 1. místo vítězové semifinále (1-4)

O 3. místo poražení semifinále (1-4)

O 5. místo

O 7. místo

Baráž o Extraligu ragby XV 2023:

4.6. 2022

7. ELR – 2. 1LR

1. 1LR – 8. ELR



PB