25.02.2022 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Tréninkový manuál ragby pro děti i dospělé jde do prodeje


České ragby získává mimořádně cennou publikaci. V pondělí 28. února bude zahájen prodej knihy Dlouhodobý rozvoj hráče, kterou přeložili a doplnili přední čeští ragbyoví odborníci. Jedná se o komplexní manuál tréninkového procesu od malých hráčů až po dospělé.

„Nikdy tady nic podobného nebylo,“ říká Filip Vacek, jeden z hlavních původců publikace a předseda trenérsko-metodické komise České ragbyové unie. „Kniha reaguje a vnímá moderní trendy v ragby, zejména v trénování mládeže.“

Publikace má v první řadě pomoci trenérům, nicméně může být dobrým vodítkem i pro samotné hráče. „Dá se říct, že kdo si knihu důkladně nastuduje, pochytí znalosti až na trenérské úrovni licence A,“ uvádí Filip Vacek.

Kniha vznikla na základě analýzy z roku 2019, která se zabývala tím, jak hrají děti do 12 let. České ragby na základě výsledků poté upravilo pravidla pro tuto věkovou kategorii. „Tohle je nesmírně důležité, vznik knihy je třeba chápat v souvislostech. Nejprve se upravily pravidla, poté se zpracovalo video jak trénovat děti a nyní přichází knižní publikace Dlouhodobý rozvoj hráče,“ vysvětluje Filip Vacek.

V publikaci jsou proto zahrnuty i poznatky z takzvaných Klíčových národních témat, tedy série školení trenérů ragby, které probíhaly v několika uplynulých měsících. „Trenér z knihy pochopí vše: bezpečnost hráčů, jak řídit kondiční přípravu, jak vést rozcvičku nebo technicko-taktické věci ve hře včetně například toho jak zahrávat auty. Je zde prostě komplexní know-how jak trénovat děti.“

Publikace je rozdělena do tří svazků:

Fáze 1 a 2: RAGBY DĚTÍ – pro děti kategorií U6 – U12

Fáze 3: TRÉNOVÁNÍ RAGBYOVÉ MLÁDEŽE – pro děti v kategorii U16

Fáze 4 a 5: VÝKONNOSTNÍ RAGBY určená pro věk U18, U20 a výše (pro všechny dospělé ragbisty)

Fotografie a grafiku publikace zpracoval Martin Flousek, korekce provedl Milan Haitman. Materiál vznikal zhruba půldruhého roku a jako základ posloužila podobná publikace, kterou sestavilo Skotské ragby.

„Kniha vede sportovce od všeobecného základu ke specifickým dovednostem. Obecně platí, že v českém ragby vedeme děti do 12 let jako sportovce a od této hranice jako ragbisty,“ uzavírá Filip Vacek.


JAK OBJEDNAT

- jednotlivé díly knihy budou k dostání od pondělí 28. února 2022 na emailu ČSRU: sekretariat@rugbyunion.cz.
- k ceně jednoho dílu ve výši 200 korun je třeba započíst i poštovné
- knihy vznikají ve dvou verzích vazeb: kroužkové (vhodné například jako "otáčecí" na tréninky a v lepené (ta bude dobře viditelná zařazená v knihovně)
- sekretariát vyřídí i hromadné objednávky z klubů


DRH_obalky_801.jpg

PB