19.02.2022 – NEZAŘAZENÉ

Poláci ukončili soustředění v Česku

Modelovým tréninkem s výběrem hráčů české extraligy dnes polská reprezentace v Praze ukončila třídenní soustředění. Tým trenéra Chrise Hita v tuzemsku nacvičoval útočné situace a hru v roji. Poláci jsou účastníci mistrovství Evropy divize Trophy, tedy o stupínek výše než česká reprezentace.

Celé soustředění polské reprezentace i závěrečný trénink s českým výběrem probíhal za zavřenými dveřmi a bez přístupu veřejnosti. „Jednoznačně chceme postoupit do divize Championship, podřizujeme proto tomu vše, včetně nácviku signálů a herních variant,“ vysvětlil Chris Hit.

Dvaatřicetiletý Hit, který je původem z Walesu, je někdejším koučem německého development týmu v sedmičkách. I když má u polské reprezentace plnou smlouvu, tým částečně řídí na dálku. „Žiju v Anglii, přála si to tak manželka, při sledování mých svěřenců hodně využívám video a YouTube.“

Polský ragbyový svaz před několika lety vsadil na strategii „vyztužení“ reprezentace o hráče z ciziny, zejména o Brity. Do Česka jich tak s týmem přijelo více než půl tuctu, včetně ragbisty původem ze souostroví Tonga. „Trénink s Čechy se mi hodně líbil, užil jsem si například procvičování roje, můj protihráč byl skvěle technicky vybavený,“ pochválil mohutný pilíř Tom Fidler českého protihráče Radka Novotného.

„Jsem spokojený s nasazením hráčů,“ komentoval trénink s Poláky Miroslav Němeček, kouč českého národního týmu, který přípravu vedl.

Česko se o postup do divize Trophy utká v květnu s Lotyšskem a se Švédskem.