17.02.2022 – NEZAŘAZENÉ

Dívčí klub z venkova rychle roste, podporují ho sponzoři

RC Strong Girls.

Teprve před necelými třemi lety založil čistě ženský ragbyový klub. Dnes vede Josef Bláha oddíl Strong Girls čítající osm desítek hráček. Na území Velkých Popovic, Kamenice a Strančic využívá klub k tréninkům dvou travnatých hřišť.

„Díky dobrému marketingu se nám podařilo získat silné sponzory, počet hráček plánujeme brzy více než zdvojnásobit,“ říká v rozhovoru pro RugbyUnion.cz prezident RC Strong Girls Josef Bláha.

Jak a kdy jste začínali?
Náš klub byl založen v březnu 2019 s 11 hráčkami. Ke konci roku 2021 jsme evidovali 81 hráček, o které se stará 12 trenérů. Do prvního pololetí (u nás březen až srpen) vstupujeme s mírným úbytkem, který nahradíme dubnovými nábory na školách, takže počítám, že se v roce 2022 budeme točit kolem cca 100 členů.

Jaký je dlouhodobý plán?
Jestli se ptáš na počet hráček, tak cílem je 200 hráček. V každé kategorii 20 holek tj. U4, U6, U8, U10 atd.. V ženách pak "A" tým v Elitní sérii 7´s a "B" tým v 1. sérii 7´s. Což vychází na 10 týmů po 20 hráčkách.

Jaká je podpora z „vašich“ vesnic?
Velká podpora obecních zastupitelstev v čele se starosty je klíčová. Zatím jsme se dohodli na spolupráci ve 3 vesnicích - Velké Popovice, Kamenice a nově Strančice. Panuje velká shoda nad stavem "vesnického" sportu a dávají mi za pravdu, že kolektivní dívčí sporty na vesnicích téměř neexistují. Kluci mají aspoň fotbal, ale co holky? Paradoxně naše ragbyové ambice s holkama jsou vyšší než u jedničky českého sportu. Věkové kategorie klučičího vesnického fotbalu končí u mladších maximálně starších žáků, dorost už nedají početně dohromady. Naše vize je od počátku věková návaznost dívek od 3 let po dospělé ženy a to se nám daří. Letos vběhne na hřiště prvních 5 dospělých žen Strong Girls, i když zatím v dresu RC České Budějovice. V "našich" vesnicích máme k dispozici 2 fotbalová hřiště s kvalitním trávníkem a zabudovanýma háčkama a jedno multisportovní hřiště s atletickým oválem.

Jak se ti daří získávat sponzory?
Troufám, si tvrdit, že marketing je naše silná stránka, máme příběh a dokážeme sponzory zaujmout. Bohužel z 3 let našeho působení jsme 2 roky prožili v covidu, což bylo pro jednání se sponzory složité období. Spousta chlapů ragbistů teď bude skřípat zubama, ale od začátku tvrdím, že dívčí resp. ženské ragby má jako "produkt" marketingově pro sponzory větší potenciál než to chlapecké resp. mužské, jen se to musí umět využít. Abych nemluvil jen teoreticky, tak máme 3 sponzory, kteří nám pravidelně přispívají v řádu statisíců a 6 sponzorů v řádu desetitisíců. Na výdajové stránce investujeme hodně právě do marketingu, statisíce nás stálo zakoupení a zabudování ragbyových branek do dvou fotbalových hřišť a všichni trenéři jsou již za své tréninkové jednotky placeni, jelikož si jejich práce nesmírně vážím.

Tak jak o tom mluvíš, mohl by to být i určitý „muster“ pro rozvoj ragby na venkově.
Myslím si, že kdyby někdo chtěl po vesnicích šířit stejně klučičí ragby, mohl by narážet například na to, že ho fotbalisté na hřiště nepustí z obavy, že by si vzájemně "kradli" už tak málo malých kluků. Tenhle problém u holek nemáme. Kluci na to musí tedy jinak, ale to neznamená, že to nelze. Chce to jen nápad. Na šíření klučičího ragby jsou tu ale jiní specialisté a moje představa se od té jejich značně liší. Proto jsem se rozhodl opustit komise ČSRU a veškerou svou energii věnovat našemu klubu. V jedné vesnici není možné naplnit klub 200 hráčkami, proto spojuji vesnice dohromady, takže v současné době máme k dispozici region s 12 tisíci obyvateli a to už zvládneme. Muster bych chtěl pak vytvořit proto, aby podobný projekt dívčího ragby mohl vzniknout spojením vesnic např. u Českých Budějovic, Hradce Králové nebo kdekoli jinde.

Co tě na šéfování klubu nejvíc baví?
Radost a nadšení v očích hráček. Úsměv je ta největší odměna. Skvělé je také to, že jsme dokázali dostat ragby do obcí, kde o něm neměli páru, kdežto teď napadne rodiče např. ve Velkých Popovicích pro jejich dcery jako sport číslo jedna. Tady to upřímně nepřikládám ragby jako sportu, ale naší multisportovní přípravě holek, které je však ragby nedílnou součástí. Daří se nám také bourat některé předsudky o ragby a rodiče si postupně zvykají, že jejich "princezna" je ragbistkou. Některé rodiny ragby naopak ihned propadnou, to ragby umí.

LogoStrongGirls.jpg

PB