14.02.2022 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Francie vévodí Six Nations, Rumunsko míří na mistrovství světa

Rumunsko doma v boji o MS 2023 porazilo Portugalsko. Foto: Rugby Europe

Po dvou kolech letošního Poháru šesti národů je v čele Francie, která jako jediná dosud neprohrála.

Francouzi o víkendu v Paříži porazili silné Irsko 30:24. V utkání plném pěkných momentů otevřel skóre už po minutě hry položením pětky domácí Antoine Dupont, loňský světový ragbista roku. Hosté za pět minut srovnali, když si Australan reprezentující Irsko Mack Hansen nádherně naběhl na vysoký výkop, zachytil balón a rychle proběhnul skrze strnulou francouzskou obranu. Francouzi poté sbírali body zejména z trestných kopů a odskočili soupeři až na rozdíl patnácti bodů. Irové pak v razantním nástupu do druhé půle položili dvě rychlé pětky a stáhli náskok soupeře na jediný bod. Francouzi si náskok udrželi až do konce utkání. Mužem zápasu byl vyhlášen vazač Gregory Alldritt. „Je to nejlepší turnaj na světě,“ prohlásil pak v pozápasovém rozhovoru o Six Nations mohutný Francouz.

Skotsko, které v prvním kole porazilo Anglii, podlehlo v Cardiffu domácímu Walesu 17:20. Rozhodující moment zápasu přišel 10 minut před koncem, kdy za stavu 17:17 velšká útoková spojka Dan Biggar „nadrzo“ získala tři body proměněným drop gólem. Anglie si v Římě na Olympijském stadionu poradila s Itálií a zvítězila 33:0. Mužem zápasu byla vyhlášena anglická útoková spojka Marcus Smith. „Neexistuje žádný strop, jak dobrý může Marcus být. Do začátku mistrovství světa se může stát absolutní hvězdou,“ prohlásil o útočníkovi australský kouč Anglie Eddie Jones.

Více o Six Nations zde.


Evropský boj o mistrovství světa

Rusové a Portugalci jsou hlavními poraženými víkendové evropské kvalifikace o postup na Mistrovství světa ve Francii 2023. Rusko ve velkém dramatu doma v Soči podlehlo až Španělsku 41:37, když rozhodující pětku položil až v nastavení prvořadník Santiago Ovejero. „Ta prohra je srdcervoucí, dali jsme do zápasu všechno,“ uvedl po utkání zklamaný ruský křídelník Vasilij Artemejev.

Vysoce favorizovaní Gruzínci smetli v amsterdamském Národním ragbyovém centru domácí Holanďany 72:10. Hosté zápasu jasně dominovali, holandský kapitán Dirk Danen ve svém posledním zápase za národní tým položil pětku.

Rumuni v Bukurešti zdolali Portugalce 37:27. Čtvrt hodiny před koncem byl stav utkání 27:27, poté však Rumuni proměnili trestný kop a v nastavení položili pětku.

Po sedmi zápasech v šestičlenné skupině jsou v čele Gruzínci s 31 body, následuje Rumunsko s 22 a Španělsko s 21 body. Portugalsko jich má 16 a Rusko 10, Nizozemsko je bez bodu. Na mistrovství světa postupují přímo dva nejlepší týmy, třetí si může účast vybojovat v následné kvalifikaci s celky z jiných světadílů.

Více o evropské kvalifikaci na mistrovství světa zde.


PB