09.02.2022 – VÝROČNÍ CENY ČESKÉHO RAGBY

Výroční ceny Českého ragby pro rok 2021 už znají nominace

Miroslav Němeček (druhý český hráč zleva), současný kouč české mužské reprezentace XV, zvítězil v anketě Ragbista roku České republiky v letech 2013 a 2014


Již téměř čtyřicet let se oceňují hráči a lidé spjatí s českým potažmo československým ragby. Výsledky ankety Výroční ceny Českého ragby, dříve známé jako Ragbista roku, budou oznámeny na slavnostním večeru dne 11. března 2022 v Tyršově domě na Malé Straně.

V prvním ročníku ankety a to za rok 1972 zvítězil reprezentační a sparťanský ragbista Jiří Skall starší. Od té doby se anketa rozrostla, vyhlašují se i talentovaní hráči či hráčky, rozhodčí či trenéři. Hlasy do ankety posílají kluboví sportovní ředitelé a trenéři, členové výkonného výboru ČSRU či členové realizačních týmů reprezentací. Celkem se jedná o více než deset tuctů odborníků v tuzemském ragby.

V tuto chvíli jsou již známy užší nominace na každou z udělovaných cen. V té nejstarší – a zřejmě i nejvíce sledované kategorii – Ragbista roku České republiky se sešlo 10 nominovaných jmen. Jsou mezi nimi po třech hráčích či odchovancích z Tatry Smíchov, Říčan a Pragy, jediným zástupcem moravského klubu je Jiří Pantůček z Vyškova.

Hráči nominovaní na cenu Ragbista roku České republiky (2021):

Berounský Karel, RC Tatra Smíchov
Cimprich Martin, RC Mountfield Říčany (hraje ve Skotsku)
Fick Jacques, RC Tatra Smíchov
Froněk Albert, RC Praga Praha
Hopp Matyáš, RC Praga Praha
Horak Tristan, RC Mountfield Říčany
Hošek Dan, RC Praga Praha
Kučera Jan, RC Mountfield Říčany
Pantůček Jiří, JIMI RC Vyškov
Šimák Marek, RC Tatra Smíchov

Hráčky nominované na cenu Ragbistka roku České republiky (2021):

Baťhová Tereza, RK Petrovice
Doležilová Julie, Tatra Smíchov
Exnerová Sára Lea, RC Sparta Praha
Gärtnerová Věra, RC Mountfield Říčany
Nováková Kateřina, RK Petrovice
Vacková Petra, RK Petrovice
Zahrádková Pavla, RC Sparta Praha

Mezi nominovanými v anketě Ragbista roku jsou dva cizinci, oba Jihoafričané: Jacques Fick a Tristan Horak. Mezi desítku zúženého výběru se nevešel jejich krajan a zároveň už i český reprezentant a Sparťan Sheldon Fortuine. Ten je ovšem v nominaci na sedmičkového hráče roku. Mezi nominovanými jsou pouze dva rojníci, oba třetiřadníci Karel Berounský a Dan Hošek.

Titul ragbista roku obhajuje odchovanec říčanského ragby Martin Cimprich a to za rok 2019. Za rok 2020 nebyla kvůli pandemii covidu anketa poprvé ve své historii vyhlášena. Martin Cimprich a Jiří Pantůček jsou jedinými hráči, kteří již v anketě zvítězili. Vyškovský Jiří Pantůček v letech 2017 a 2018, tehdy ještě v dresu Sparty.

Ocenění Ragbistka roku se vyhlašuje od roku 2008. První držitelkou se stala Klára Hladilová ze Sparty, poslední ocenění získala Kateřina Nováková z Petrovic. Rekordmanem v počtu titulů Ragbista roku (v součtu českých a československých ocenění) je Bruno Kudrna, který byl takto oceněn šestkrát. Jan Macháček a Martin Jágr zvítězili pětkrát, Miroslav Fuchs třikrát. Mezi ženami dominuje Pavlína Čuprová, která zvítězila čtyřikrát.

Smolně se nicméně nikdy nestali Ragbisty roku například tak uznávaní plejeři jako Jiří Skall mladší ze Sparty či Pavel Syrový z Pragy. Pilíř Jiří Skall ml. je rekordmanem v počtu reprezentačních startů, mlýnová spojka či tříčtvrtka Pavel Syrový udivoval rychlostí a houževnatostí v extralize po dvě desetiletí. Oba vždy trochu obsadili místa pod absolutním vrcholem.


Přehled všech kategorií Výročních cen ČSRU naleznete zde.


PB