07.02.2022 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Skotsko v dramatu těsně zdolalo Anglii

Francouzské křídlo Gabin Villiére zaznamenal proti Itálii hattrick. Foto: Six Nations


Utkání Skotska s Anglií bylo nejnapínavějším střetnutím víkendového prvního kola letošní Poháru šesti národů – Six Nations.

Na stadionu Murrayfield v Edinburghu před více než 60 tisíci diváky přivedla útoková spojka Skotů Finn Russell domácí tým k těsnému vítězství 20:17 až trestným kopem v závěru. „Je to pro mě obrovský úspěch, nemůžu se ho nabažit,“ zářil po utkání v emotivním rozhovoru Stuart Hogg, zadák a kapitán Skotska. Jeho mužstvo dokázalo obhájit Calcutta Cup, pohár udělovaný vítězi každoročního duelu mezi Anglií a Skotskem. Obhajoba se týmu povedla poprvé po dlouhých 38 letech.

Australský kouč Anglie Eddie Jones nebyl s hrou svého týmu příliš spokojen. „Skotsko si výhru zasloužilo, to je jasné, nicméně hře jsme většinu času dominovali my. Je naší chybou, že jsme převahu nedokázali zužitkovat v body.“ Na tiskové konferenci po zápase Eddie Jones hovořil vedle Toma Curryho, který Anglii, při absenci zraněné mlýnové spojky Owena Farrella, poprvé vedl jako kapitán. Jones se již dříve vyjádřil, že Curry je pro něho nesmírně cenným a mimořádným hráčem. Na klíčové pozici mlýnové spojky nastoupil teprve dvaadvacetiletý Marcus Smith, který si podle ohlasů v britském tisku vedl velice dobře.

Irsko si v Dublinu poradilo s Walesem a připsalo si výhru 29:7. Za silného větru a v dešti byli domácí od začátku lepším týmem, rychlejší a přesnější v útočné hře, silnější v obraně. Walesu citelně chyběl mohutný rojník a srdcař kapitán Alyn Wyn Jones. „Nestačili jsme jim, byli prostě lepší,“ uznal velšský útočník Dan Biggar. „Bylo to pro nás hodně nepovedené odpoledne. Jestliže chceme v letošním ročníku uspět, musíme příští zápas vyhrát.“ Wales o víkendu v Cardiffu přivítá Skotsko.

Po sobotních zápasech na ostrovech přišla nedělní „kontinentální“ dohrávka mezi Francií a Itálií. Vysoce favorizovaní domácí se v Paříži s italským outsiderem hodně natrápili, po poločase vedli jen 18:10. „Vyrobili jsme spousty chyb, včetně nesprávných rozhodnutích v herních situacích, které jsem vyrobil já sám,“ kriticky hodnotil Antoine Dupont, mlýnová spojka Francie a nedávno oceněný jako nejlepší ragbista světa v roce 2021. Francie nakonec po poločase přidala a zvítězila 37:10.

Tabulka Six Nations:

https://www.sixnationsrugby.com/table/

Rozpis zápasů Six Nations:

https://www.sixnationsrugby.com/fixtures/

Většinu utkání vysílají v přímém přenosu a s komentářem v češtině stanice Nova Sport 1 a 2.

Druhé kolo Six Nations:

WALES – SKOTSKO, sobota 12.2., od 15:10 hod, NOVA SPORT 1
FRANCIE – IRSKO, sobota 12.2., od 17:40, NOVA SPORT 2
ITÁLIE – ANGLIE, neděle 13.2., od 15:55, NOVA SPORT 1

PB