07.02.2022 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Kvalifikace na světový šampionát: Portugalci zaskočili Gruzii

Ze zápasu mezi Gruzií a Portugalskem. Foto: Rugby Europe

Celých dvacet zápasů v řadě vyhrála Gruzie v soutěži Rugby Europe Championship, druhé nejvyšší evropské úrovni po Poháru šesti národů. Až o uplynulém víkendu na domácí půdě v Tbilisi překvapivě remizovala s Portugalskem 25:25.

Favorizovaní Gruzínci přitom museli před koncem stahovat náskok soupeře 25:18. „Hráli opravdu dobře, byl to pekelně dobrý zápas,“ prohlásil po utkání asistent trenéra Gruzie Cory Brown. Portugalci si remízy s pravidelných účastníkem mistrovství světa velmi cenili. „Rozvoj portugalského rugby je v posledních letech obrovský, zejména díky úsilí a investicím, které jsme vložili do regionálních hráčských akademií,“ zdůvodnil reprezentační křídelník Portugalska Raffaele Storti.

Championship se hraje jako součást kvalifikace pro mistrovství světa ve Francii v příštím roce. Ze šesti účastníků postupují přímo dva nejlepší, třetí má pak ještě šanci si postup vybojovat v celosvětové kvalifikaci. Do pořadí se započítává součet letošních a loňských výsledků v Championship. Po víkendu vede ve sloučené tabulce Gruzie s 26 body, Portugalsko je s 16 body čtvrté. Portugalci se zatím zúčastnili jediného mistrovství světa v ragby, a to v roce 2007.

Druhým v pořadí současné tabulky je v tuto chvíli s 18 body Rumunsko, které o víkendu v Bukurešti porazilo Rusko 34:25.“Hráli jsme v dobrém tempu první půli, ve druhé jsme Rusku darovali příliš mnoho trestňáků, díky čemuž se opět dostali do hry,“ hodnotil kouč Rumunska Andy Robinson. Rusko je v tuto chvíli v pořadí kvalifikační skupiny až páté s 9 body.

Na druhé Rumunsko se snaží dotáhnout třetí Španělsko, které má 17 bodů a o víkendu v Madridu jednoznačně porazilo outsidera celého Championship Nizozemsko 43:0. O nadcházejícím víkendu Rusko hostí Španělsko, Gruzie hraje v Nizozemsku a Portugalsko přivítá Rumunsko.

Evropská úroveň Championship je soutěž, ve které by ráda působila i Česká republika. Národní tým nicméně musí nejprve postoupit z úrovně Konference, kterou hraje nyní, do vyšší skupiny Trophy. Až z ní vede cesta do Championship. Čeští ragbisté budou o postup do vyšší soutěže usilovat v květnových zápasech s Lotyšskem a se Švédskem.

Účast na mistrovství světa mají jistou účastníci Poháru šesti národů tedy Anglie, Francie, Skotsko, Irsko, Wales a Itálie. O to, aby mohli hrát mezi nejlepšími celky dlouhodobě usilují Gruzínci, bezkonkurenčně nejlepší tým v Championship. „Na mušce“ mají zejména Itálii, dlouhodobě jasně nejslabší mužstvo v Poháru šesti národů.

V aktuálním světovém žebříčku organizace World Rugby je Gruzie na 12. příčce, Itálie je 14., Rumunsko pak na 15. pozici. Česko je 36. v pořadí.

Více informací o Rugby Europe Championship 2022 najdete zde:

https://www.rugbyeurope.eu/competitions/rugby-euro...


SP_NE.png

Ze zápasu Španělsko Nizozemsko. Foto: Rugby Europe

PB