25.01.2022 – REPREZENTACE ŽEN XV

Reprezentantky XV a 7S sjednotí přípravu

Ženská sedmičková reprezentace na mistrovství Evropy 2021. Foto: Martin Flousek.

Zatímco první letošní soustředění reprezentantek 7 proběhlo hned na začátku ledna, reprezentantky XV čeká první společná akce až první víkend v únoru.

Pro letošní rok bude ale řada soustředění obou reprezentací probíhat souběžně, ve stejných termínech a často i na stejném místě. Doposud si reprezentační trenéři do „svých" období zasahovali jen minimálně. Zima a jaro patřilo především přípravě reprezentace 7, léto a podzim reprezentaci XV.

Reprezentace táhne

"S rostoucím počtem zájemkyň o reprezentaci však dává smysl věnovat se celoročně paralelně přípravě obou ženských seniorských národních výběrů," říká Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje českého ženského ragby.

Hlavní trenéři seniorských reprezentací Vít Chalupa (NT 7) a Petr Pořízek (NT XV) se shodli na společných termínech přípravy, které v kalendáři nechávají dostatek prostoru pro domácí soutěže žen i klubovou přípravu na ně. Mimo časového souběhu bude velká část akcí pořádána také na stejném místě. To by mělo zjednodušit zajišťování akcí i možnost jejich návštěvy klubovými trenéry.

„Budeme se zaměřovat na základní věci, jako skládky, přihrávky a hra do prostoru. I méně zkušené hráčky tak budou mít víc prostoru se rozvíjet a budou víc vytížené," vysvětluje Petr Pořízek, trenér ženské XV.

Ženy pojedou jednotně

Další novinkou v letošním roce je vytvoření jednotného kondičního plánu pro ženské reprezentace, který vytvořila pracovní skupina pod vedením Jana Maštery, kondičního trenéra reprezentace 7. Plán slouží k prezentaci kondiční přípravy hráček reprezentace. Cílem je, aby měli všichni zainteresovaní přehled o tom, jak jsou a budou hráčky reprezentace zatěžované, a to zejména ty, které nemají možnost odpovídající kondiční přípravy v rámci klubu.

Na zpracování plánu se dále podílel Stanislav Král (reprezentační trenér NT U18), Sára Lea Exnerová (reprezentantka a kondiční specialistka NT XV) a Alexandra Žirovnická (reprezentační trenérka NT U16). Kondiční plán dělí rok do jednotlivých období dle zaměření a náplně kondiční přípravy. Nechybí příklady rozvržení týdenní tréninkové zátěže.

Plán turnajů a zápasů

Sedmičkářky se připravují na dva turnaje RE Women's 7s Championship a kvalifikační turnaj na Mistrovství světa 7s, který letos hostí Jihoafrická republika. Všechny tři turnaje proběhnou v červnu a v červenci. Patnáctkářky čeká jejich soutěž (REC Women's XV Trophy 2022/23) na konci října a v listopadu.

Turnaje RE Women's 7s Championship:
1. turnaj ME Championship (Portugalsko) 24.-25.6. 2022
2. turnaj ME Championship (Rusko) 1.-2.7. 2022

Kvalifikační turnaj MS 7s 2022 15.-16.7. (místo bude určeno)

HS, PB


ŽENSKÉ REPREZENTACE:


PlanPripravy1.jpg

PlanPripravy2.jpg