25.01.2022 – ROZHODČÍ

Maďar v českých službách má historický zápis

Csaba Priskin rozhoduje rozhoduje finálové utkání MČR 7S. S míčem Matyáš Hopp z Pragy, přihlíží Jacques Fick z Tatry. Foto: Martin Flousek.


Už 22 let se prohání na ragbyových hřištích s píšťalkou. Vrchol jeho dosavadní kariéry ale přišel až o uplynulém víkendu. Maďar Csaba Priskin, který už pět let rozhoduje zápasy v Česku, v sobotu při utkání European Rugby Challenge Cupu mezi italským týmem Zebre a anglickým Worcesterem působil v roli takzvaného Citing Commissioner, tedy komisaře, který má za úkol sledovat především případnou nečistou hru hráčů. „Stát se součástí profesionálního ragby, byl vždy můj sen. Nemůžu věřit, že se mi to povedlo,“ uvedl pro server RugbyUnion.cz soudce, který trvale žije v Budapešti.

Je to vůbec poprvé, co člen ČSRU působí v podobné pozici. Anglický tým si z italské Parmy odvezl vítězství 36:26. „Nebylo to složité utkání, nebyl tam žádný těžký moment, nebylo třeba nic extra reportovat,“ hlásil po zápase Csaba Priskin. „Nečekal jsem, že to půjde takhle hladce.“

Cesta pro mladé rozhodčí

Cesta za nominací na Challenge Cup nebyla jednoduchá. Csaba Priskin musel projít školením u jiných zkušených komisařů, „naslepo“ si pozici zkusil při loňském finále Heineken Champins Cup, soutěže o stupínek prestižnější než je Challenge Cup. „Stát se součástí profesionálního ragby na jakékoli pozici je pro české ragby přínos, posouvá celý sport dopředu,“ uvedl Csaba Priskin, podle kterého je pozice Citing Commissioner velice komplexní, neboť je třeba mít rozhodcovské znalosti i skvělé znalosti hry. „Disciplinární komise používá zápisy od komisaře například k udělování trestů.“

Csaba Priskin věří, že brzy přijde další nominace, v tom má silnou podporu i Tomáše Tůmy, šéfa českých ragbyových rozhodčích. „Je to hodně o mezinárodní ragbyové diplomacii,“ ví maďarský sudí. „Příklad Csaby by měl být i vodítkem zejména pro mladé české ragbyové rozhodčí. Pokud na sobě budou pracovat, otevírají se před nimi možnosti v evropském i světovém ragby, třeba i při řízení velice prestižních zápasů,“ uvádí Milam Haitman, jeden z nejzkušenějších českých ragbyových rozhodčích.

Oběma týmům z „Csabova“ utkání v Challenge Cupu se letos příliš nedaří v jejich vlastních regulérních soutěžích. Zebre Parma hraje mezinárodní klubovou soutěž nazývanou United Rugby Championship, kde je v tuto chvíli poslední. Mezi 16 týmy v sezoně 2021/22 jsou dva italské, dva skotské, čtyři irské a velšské kluby a čtyři z Jižní Afriky. Worcester Warriors jsou v anglické Premiership, tamnější nejvyšší soutěži, předposlední.

Eduard Krützner a Bruno Kudrna v rolích komisařů

Csaba Priskin je prvním Citing Commissionerem z řad ČSRU, nicméně před více jak 20 lety absolvovali také někdejší kapitáni reprezentací a prezidenti ČSRU Eduard Krützner a Bruno Kudrna stáž Rugby Europe pro vybrané komisaře členských unií. Třeba Eduard Krützner byl nominován na řadu mezistátních utkání po celé Evropě, včetně kvalifikace na světový šampionát v zápase Nizozemí versus Tchajwan. "Nejtěžší zápas jsem musel řešit v gruzínské Adjaře v zápase Evropských regionů, kde hrál Gruzínský region s Francouzským regionem Provence. Francouzi byli jasně lepší a Gruzínci to nebyli schopni zkousnout a tak se uchylovali k faulům," vzpomíná Eduard Krützner.

Italský rozhodčí rozdal několik žlutých karet, nicméně to nestačilo. Po nakopnutí soupeře dostal jeden Gruzínec červenou. Povinností komisaře je po utkání řešit vyloučení s hříšníkem. "Ten, ale po vyloučení zmizel a vedení Gruzínců mně sdělilo, že byl z toho tak smutný, že odešel domu. Nezbývalo mně než mu nadělit 6 týdnů zákazu činnosti, ale byl jsem přesvědčen o tom, že je to plácnutí do vody, on bude určitě příští týden hrát a nikdo to nebude kontrolovat," vzpomíná Eduard Krützner.

MilanHaitmanRozhodčí.jpg

CsabaSide.jpg

CsabaJacq-1.jpg


PB