08.01.2022 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Sraz trenérů: roste silná ragbyová generace

Filip Vacek, kouč reprezentace do 16 let a sportovní ředitel Tatry Smíchov, hovoří k hráčům na srazu regionálního výběru do 14 let na pražské Markétě. Foto: Petr Býma

Na čtvrtém a závěrečném srazu trenérů v rámci Klíčových národních témat (KNT) se dnes na prosněženém pražském stadionu Markéta sešlo půl stovky českých ragbyových koučů a kouček. „Doprovod“ ke trenérskému školení poskytli hráči a hráčky regionálního srazu talentovaných ragbistů do 14 let. Posledním tématem KNT bylo Rozhodování a komunikace.

I zkušené trenéry či dlouholeté reprezentanty potěšila úroveň předváděných tréninkových jednotek. Mládežnické ragby se podle nich výrazně zvadá dlouhodobě. „Až tyto děti dojdou do dospělých kategorií, bude to hodně znát. Kvalita je nyní mnohem vyšší než v minulosti, je to i tím, že se výrazně lepší trenéři,“ uvedl dnes Filip Vacek, trenér reprezentace do 16 let a sportovní ředitel Tatry Smíchov. „Jednoznačně se posouváme, po dlouhé době vidím světlo na konci tunelu,“ přitakal Jiří Skall, mládežnický trenér Sparty a rekordman v počtu reprezentačních startů za tuzemský národní tým. „To velké zlepšení u mládeže a práce trenérů okolo zatím není úplně doceněna. Jak finančně, tak i určitou specifičností české mentality, která je náročná.“

Školení koučů, kteří se sjeli z ragbyových klubů z celé republiky, například z Ostravy, Zlína, Brna, Sedlčan či z Českých Budějovic, opět vedla ekipa těch nejzkušenějších českých trenérů a členů metodické komise jakými jsou Miroslav Němeček, Antonín Brabec, Michal Ouředník, Tomáš Kohout, Marek Švíř, Karel Šampalík, Robert Vann, Filip Vacek či reprezentant Daniel Stárka.

Jedním z hlavních autorů podkladů k dnešnímu školení byl Robert Vann, Skot, který dlouhé roky žije v Ostravě a trénuje klub z Mariánských Hor. "Cílem školení bylo přivést do českého ragby nové metody a inspiraci a udělat z trénikového procesu přitažlivější produkt pro mladé. Aby si prostě mládežníci ragby ještě více užili." Robert Vann tak do tréninkových metod "napasoval" například některé pincipy z počítačových her, které náctiletí dobře znají.

20220108_151700.jpg

Podle Daniela Stárky, který působí jako kouč v Tatře Smíchov, jsou setkání v rámci KNT nesmírně důležitá. „V českém ragby nás hodně limitují dovednosti, neumí hrát kreativně a nevymýšlíme nové věci a neřešíme situace rychle. Nemůžeme dát hře nic navíc, když nám příliš mnoho času zabere například samotné zpracování balónu. U mladých hráčů se to začíná viditelně lepšit. Současná mládež je mnohem šikovnější než když jsem byl ve stejném věku já," uvedl Daniel Stárka. „Ti kluci i holky skvěle vidí hru i prostor, jsou rychlejší v řešení situací."“

S tím souhlasí i Marek Švíř, dlouholetý mládežnický trenér Sparty a mimo jiné i komentátor ragbyových zápasů v České televizi. „Dříve u nás ragby bylo takový rodinný podnik, už se to ale začíná měnit a přibližovat profesionálnější podobě: hodně pomohl například vznik Sportovních center mládeže.“

Již na konci minulého roku se uskutečnily první tři díly KNT. Jako problematické byly vedle dnešní sekce nazvané Rozhodování a komunikace, identifikovány také: Skládka a individuální obrana, Příjem a přihrávka a Offload: řešení situace jeden na jednoho.

20220108_104900.jpg

Mladé hráče regionální srazy zaujaly. „Dneska jsem se určitě zlepšil v komunikaci se spoluhráči, mnohem víc jsem si řval o balón,“ usmíval se mezi vločkami sněhu mladičký Adam Propper, bojovník Tatry Smíchov. „Snažím se na hřišti mluvit a ohlásit, když jsem v dobré pozici,“ přitakala Johana Cídlová z brněnského Dragonu. „Pokaždé mě to tady moc baví,“ doplnila talentovaná Nicole Vališová rovněž z Tatrovky.

Dnes načerpané vědomosti ocenili i přítomní školící se trenéři. „Dostal jsem jiný pohled na hru, víc mě to nutí přemýšlet a opustit zajetí mých tréninkových metod,“ přiznával s úsměvem Ľudovít Šebeok, kouč mládeže z ARC Iuridica v Chrášťanech. „Díky těmto lekcích si mnohem lépe uvědomuju, jak je ragby složitá hra,“ podotkla Hanka Malá, nová trenérka ve Spartě.

Regionální srazy mládeže pokračují zítra na Markétě srazem výběrů hráčů do 18 a do 23 let na Markétě. Příští týden by se nejtalentovanější hráči různých věkových kategorií měli potkat v Brně, upřesnění ze strany ČSRU přijde na začátku příštího týdne.

Školení koučů v rámci čtyř Klíčových národních témat koordinoval Michal Ouředník, člen trenérsko-metodické komise ČSRU a Sportovní ředitel ARC Iuridica. Organizaci regionálních srazů má pak na starosti Roman Šustr, trenér reprezentace do 20 let a pražské Pragy. Vzhledem k silnému ohlasů mezi trenéry, kteří absolvovali KNT, se zřejmě v podobném formátu bude pokračovat každoročně.

20220108_155752.jpg

PB