30.12.2021 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

Pětka roku: Ragby je sport pro chytré, říká jediná sportovní ředitelka v Česku


Je jedinou ženskou sportovní ředitelkou ragbyového klubu v Česku. Linda Vrátníčková z Dragonu Brno je vůbec průkopnice. Po čtyřicítce neměla kde hrát ragby, tak si založila vlastní tým.

DRAMA tedy Dragon Matky, zřejmě první „Old Boys“ verze dámského týmu v Česku, už odehrál i první utkání. Stalo se tak při letošních říjnových oslavách 75 let brněnského klubu.„K ragby jsem se dostala skrze taťku, který měl mezi trampy v Brně hromady ragbistů,“ říká energická nakrátko střižená blondýnka.

Mnohem pevněji ji pak k tomuto sportu připoutal její nejstarší syn, který před lety začal trénovat a hrát za Dragon. „Tehdy před devíti lety jsem začala v klubu pomáhat, no a dnes už vedu sportovní úsek,“ vzpomíná s úsměvem. Držitelka licence B už 8 let trénuje děti. V Dragonu, který má kolem 150 členů, stála u zrodu projektu Sportovního centra mládeže.

Linda_TymZen.jpeg

DRAMA v Brně.

Ragbyová činnost Lindy Vrátníčkové však dostala i zajímavý mezinárodní rozměr: v chorvatském Dubrovníku, i na popud ředitele ČSRU Pavla Myšáka, pomáhá rozjíždět tamní klub. Chorvati jsou podle ní v ragby někde úplně jinde. „Kluby tam mají minimální podporu od jejich unie, jsou z toho nešťastní. Rozdíl od školení trenérů přes práci s dětmi po udělování licencí proti Česku je propastný,“ říká Linda Vrátníčková, podle které třeba chorvatské celoplošné televize ani nevysílají mistrovství světa či dětské turnaje se v zemi konají pouze čtyřikrát do roka. „Přitom lidé na základních úrovních ragby tomu v Chorvatsku dávají vše.“

PĚTKA ROKU
Každý den až do konce roku přineseme na serveru RugbyUnion.cz jeden příběh. Pět osobností českého ragby. Pětka jako klíčové číslo v ragby. Čtěte od pondělí 27. do pátku 31. 12. 2021.

I když studovala zahraniční obchod se zaměřením na arabštinu a arabské země, pracuje nyní v brněnské IT firmě. Pozici sportovní ředitelky má „po práci“. Vedle týmu DRAMA tlačí v Dragonu i na rozvoj ženského ragby obecně. Nedávno skončila spolupráce v rámci společného týmu žen s Vyškovem nazývaným VYDRA, Dragon chce poskládat silný celek samostatně.

„Holek je v českém ragby zatím málo, chceme postavit samostatný sedmičkový tým, chystáme kvůli tomu i marketingovou kampaň, určitě oslovíme univerzity,“ vysvětluje Linda Vrátníčková. Až se etabluje tým sedmiček a hráček bude dostatek, klub půjde i do patnáctkového ragby.

Na ragby Lindě Vrátníčkové učarovalo to, jak od mala učí hráče respektu. To podle ní dobře vstřebává i její syn. „Líbí se mi také, jak kluby mezi sebou spolupracují a že jsou tady skvělé vztahy“ doplňuje. „Ragby mám ráda globálně ve všech jeho aspektech. Líbí se mi, jak se ve hře rozvíjejí strategie. Doslova mi učarovalo, jak je složité. Je to jednoznačně sport pro chytré lidi.“

LindaHome.jpeg

Linda Vrátníčková (vpravo) s trenérkou a hráčkou Kateřinou Novákovou.

PB