28.12.2021 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

Seriál Pětka roku: Kapitáni, co jsou osobnosti, vždy pomůžou, říká první ženská rozhodčí v extralize


V houfu hromotluků, které si nechala shromáždit do půlkruhu na kraji hřiště, působí přeci jen trochu křehce. Hanka Erika Radochová však dobře ví, co chce. „Dávejte v zápase pozor, chci, aby se nikomu nic nestalo,“ sděluje ragbistům. Mladá rozhodčí se na podzim stala historicky první ženou v Česku, která řídila extraligové utkání.

HankaPredZapasem.png

Hanka Erika rozmlouvá s kapitány Zbyňkem Schützem a Janem Pávem. Foto: ragby.info

Událost přišla v 6. kole letošní zkrácené soutěže, v zápase pražské Sparty proti Dragonu Brno. „Trochu nervózní jsem byla, o nominaci jsem se dozvěděla z mailu několik dní dopředu,“ vzpomíná při povídání pro server RugbyUnion.cz.

Zápas zvládla a posbírala pozitivní ohlasy. Ocenila také pomoc obou kapitánů. „Jak sparťanský Honza Páv, tak i brněnský Zbyněk Schütz mě v zápase podpořili. Je to vždy hodně znát, když jsou kapitáni osobnosti,“ vysvětluje Hanka Erika Radochová. Přípravu na extraligové klání mužů absolvovala i řízením několika zápasů v 1. lize.

Aut.jpg

Momentka ze zápasu Sparta versus Dragon. Foto: David Kostelka

K ragby se dostala před lety v Petrovicích, kde hrávala jak patnáctky, tak i sedmičky. Bylo to příchodu do Prahy kvůli studiu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Sport jí šel od ruky, prokousala se až ke startům v obou reprezentacích. V sedmičkách hrávala pilíře, v patnáctkách většinou rváčka. Pak se rozhodla přejít do rozhodcovského dresu. „Hlavně moje rodina a blízké okolí si moje ragbyové soudcování užívá mnohem víc,“ směje se Hanka Erika. „Když jsem hrála, tak se o mě báli.“

Kromě historického řízení extraligového zápasu má za sebou už i vystoupení při mezinárodních kláních, jak v soutěžích sedmiček, juniorských kategoriích či v kláních žen.

K zápasům vyráží zpoza hranic, dlouhodobě totiž bydlí v Loosdorfu v malebném rakouském údolí Wachau přímo u Dunaje. V zemi pracuje u velké nadnárodní korporace jako celní deklarantka. Hovoří německy i anglicky.


PĚTKA ROKU
Každý den až do konce roku přineseme na serveru RugbyUnion.cz jeden příběh. Pět osobností českého ragby. Pětka jako klíčové číslo v ragby. Pět dní od pondělí 27. do pátku 31. 12. 2021.

Do práce to má od Wachau mnohem blíž. „Navíc tady pěstují skvělé víno,“ připojuje další zásadní výhodu. Rakouské ragby má podle Hanky Eriky viditelně nižší úroveň než to české, nicméně i zápasy nejvyšší soutěže mužů už tam běžně řídí ženy.

Ve volném čase vyráží na tenis nebo do hor, ragby si však nosí s sebou v hlavě pořád. „Jsem hrozný perfekcionista, někdy až měsíce mi v mozku probíhají různé situace ze hřiště a způsob, jak jsem je řešila,“ přiznává. V ragby podle svých slov čeká, že se hráči vždy budou chovat podle určitých hodnot. „Už znám pár hráčů, na které si přeci jen dávám větší pozor,“ uzavírá Hanka Erika Radochová.

HerikaJezis.jpeg


4rozhodci.jpg
V extraligové premiéře pomáhali Hance Erice její kolegové

HerikaMarketa.jpeg

Wachau.jpg

Rakouský Wachau, kde Hanka Erika žije

PB