28.12.2021 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Soutěže mužů od roku 2022


Výkonný výbor ČSRU rozhodl o změně ligových soutěží mužů a potvrdil tak doporučení Metodické komise ČSRU, která posuzovala návrhy vypracované sportovním ředitelem Antonínem Brabcem.

Mezi návrhy byly celoroční i kratší soutěže s vrcholy na jaře i na podzim a také varianty pro 8 nebo 6 účastníků.

Vybraná byla varianta kratší intenzivní jarní klubové ligové soutěže, kterou na podzim doplní pohárová soutěž.

Soutěže 2022_1d.jpg

Rok bude rozdělen do několika bloků, které si nebudou konkurovat:
- klubový XV (jaro)
- reprezentační 7s (léto)
- reprezentační XV (podzim)

Zásadním cílem nového nastavení soutěží mužů je vytvořit prostor jak reprezentacím tak klubům. Také nechceme, aby si reprezentace vzájemně konkurovali (XV/7s). Reprezentace 7s postoupila poprvé do nejvyšší evropské úrovně Championship a to klade větší nároky na přípravu a proto začíná Extraliga o několik týdnů dříve.

Malý počet hráčů vrcholové úrovně nás vede k rozdělení roku na několik částí, v kterých budou nastaveny priority pro kluby, reprezentace a nově regiony. Unii i klubům to dá možnost vytvořit lepší podmínky hráčům v pro ně důležitých částech sezóny.

Nejvyšší ligové klubové soutěže se budou hrát na jaře a po dohrání letošní reprezentační sezóny by již nemělo docházet k většímu narušování sezóny. Na podzim a v zimě budou mít prioritu reprezentace a regiony.

Od podzimu 2023 výběr nejlepších hráčů v Super Cupu

Dalším velkým cílem je vytvoření výkonnostního regionálního výběru, který by od podzimu 2023 startoval v nové evropské kontinentální soutěži Super Cup.

Evropská soutěž Super Cup má na podzim šest kol. Dvě kola v září, dvě kola v říjnu a dvě kola v prosinci. Možnost hrát za tento výběr budou mít všichni nejlepší hráči z ligy.

Reprezentace bude hrát během podzimu a především v listopadu, kdy je okno pro mezinárodní utkání. Je jasné, že nejlepší hráči budou v tomto období hodně vytíženi a těžko by se to kombinovalo s vrcholovou domácí soutěží. V pohárových utkáních budou moc dát kluby více prostoru mladým hráčům a hráčům širšího kádru.

Nejlepší naši hráči by měli mít příští rok zhruba 20 kvalitních utkání v reprezentaci, lize, regionech a poháru. Někteří navíc v reprezentacích 7s a U20.

Soutěže 2022_2c.jpg


Všichni se určitě shodneme na tom, že chceme dostat v budoucnu naše ragby zpátky do nejvyšší evropské kontinentální úrovně, ale musíme zvládnout nejdříve druhou nejvyšší úroveň Trophy, kde startují země s profesionálními nebo poloprofesionálními domácími soutěžemi. To je samozřejmě v kontextu základny, podmínek a prostředí nelehký úkol. Myslím, že tento krok nám pomůže zvýšit úroveň našeho mužského ragby v nejbližších letech. Velmi důležité je, ale to, aby jsme ještě více zvýšili a zlepšili práci s mládeží na klubových akademií, regionálních centrech a reprezentacích. Také musíme intenzivně pracovat s trenéry na rozšiřování jejich znalostí a zkvalitnění tréninkového procesu. To nám zajistí do budoucna kvalitní hráče pro mužské klubové a reprezentační soutěže, zhodnotil kroky vedení ČSRU sportovní ředitel Antonín Brabec

Klubové soutěže mužů 2022Klubové soutěže mužů 2023
XV Extraliga (jaro) - 9 kol - rozpisXV Extraliga (jaro) - 9 kol
XV 1. Liga (jaro) - 8 kol - rozpis Čechy, rozpis MoravaXV 1. Liga (jaro) - 8 kol
XV U23 Liga (jaro) - 6 až 8 kol
XV Pohár (podzim) - 7 kol - rozpisXV Pohár (podzim) - 7 kol
7s Mistrovství republiky (léto) - 1 turnaj - rozpis7s Mistrovství republiky (léto) - 1 turnaj
Regionální soutěže mužů 2022Regionální soutěže mužů 2023
XV Evropský Super Cup (podzim) - 6 kol
XV Regiony (podzim) - 3 kola - rozpisXV Regiony (podzim) - 4 kola
Rozvojové soutěže mužů 2022Rozvojové soutěže mužů 2022
10s Pohár (jaro/podzim)
10s Pohár (jaro/podzim)
7s Pohár (jaro/podzim)7s Pohár (jaro/podzim)

(ab)