13.12.2021 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Reprezentace žen i dívek U16 a U18 makají v přípravách, i na sněhu

Foto: Česká ženská reprezentace do 18 let v přípravě na horním stadionu Tatry Smíchov


Reprezentantky i nejtalentovanější ženy a dívky se v průběhu listopadu a prosince sešly na několika soustředěních.

Ženská sedmičková reprezentace absolvovala společné tréninky o Mikulášském víkendu na pražském stadionu Markéta. „Bylo zaměřené na aktivaci hráček, zhodnocení minulé sezony a seznámení s kondiční přípravou na sezonu následující,“ uvedla reprezentační manažerka Zuzana Steppanová. Kondiční přípravu vedl specialista Jan Maštera.

Pro ženy se chystá celoroční kondiční plán

Ženy prošly cvičením vhodným pro aktivaci před tréninky s využitím tenisáků či gymnastickou průpravou. Řešil se i aktuální fyzický stav hráček a možnosti kondiční přípravy v jednotlivých klubech. „Jelikož nás čeká náročná příprava, je nezbytnou součástí zařazovat do přípravy regeneraci. Proto jsme na toto téma udělali přednášku spolu s fyzioterapeutkou Martinou Damborovou, která zaskakovala za naši fyzioterapeutku Báru Zimovou,“ doplnila Zuzana Steppanová.

Fyzioterapeutka s hráčkami projela cviky podporující správnou techniku, cviky na zlepšení mobility a cviky vhodné pro aktivaci před samotným posilováním. Poté se hráčky zaměřily na techniku provedení. „Jelikož správné zvládnutí techniky základních cviků v posilovně je stěžejní nejen pro rozvoj hráček, ale především pro ochranu jejich zdraví, plánujeme pro ně spolu s Bárou Zimovou tématický seminář vedený odborníky,“ konstatovala Zuzana Steppanová.

Seminář by se měl uskutečnit během ledna 2022. Ve spolupráci s trenéry, kteří se věnují kondiční přípravě, popřípadě přípravě reprezentacím jako jsou Sára Lea Exnerová, Alexandra Zítková, Stanislav Král či Petr Pořízek, se chystá celoroční kondiční plán. Cílem by mělo být poskytnout trenérům návod na kondiční přípravu svých hráček a snaha sjednotit kondiční přípravu napříč kluby a reprezentace v takové míře, v jaké to jen bude možné. „Počítám, že celoroční kondiční plán by měl být hotový během následujících dvou týdnů. Poté bych ho rád představil a prodiskutoval s klubovými trenéry,“ kondiční trenér Jan Maštera.

Soustředění dívek U18 bylo i na sněhu

O víkendu uplynulém víkendu proběhlo v Praze poslední letošní celorepublikové soustředění dívek U18. Páteční a sobotní tréninky byly věnované přihrávce a hře před obranou, v neděli hráčky pracovaly na zisku balonu při výkopu. Zpestřením soustředění byl gymnastický trénink v tělocvičně vedený trenérem tohoto sportu.

U18_Soustredeni.jpg

U16 bude pokračovat v lednu

Už na začátku listopadu proběhlo v Praze na Markétě soustředění reprezentace dívek U16. „Program soustředění byl velmi pestrý, ragby tréninky se zaměřily na přihrávky a standardní situace i testování,“ uvedla manažerka rozvoje ženského ragby Hanka Schlangerová.

Soustředění bylo zároveň přípravou na plánovaný mezinárodní turnaj 13.11. Kvůli zhoršující se epidemické situaci odřeklo několik soupeřů a turnaj se nakonec přesunul do německého Heidelbergu. Na turnaji nastoupily dva české týmy proti dvěma výběrům spolkové země Baden-Württemberg. Turnajem byla zakončena podzimní sezona této věkové kategorie.

U16_ZenyMarketa.jpg

Po dvou týdnech volna začalo dívkám období zimní přípravy. První akcí byly regionální srazy v Praze a v Brně konané o Mikulášském víkendu. Další akce dívek U16 budou pokračovat v lednu příštího roku:

8. - 9.1. Regionální sraz Brno/Praha
28.-30.1. Soustředění Praha, Jizerské hory

Realizační tým U16 a U18:

Klára Hladilová, trenérka
Alexandra Žirovnická, trenérka
Pavel Navrátil, trenér
Stanislav Král, trenér

Hana Schlangerová, manažerka

HS, ZS, PB