08.12.2021 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Valná hromada evropské ragbyové federace


Ve Francii se uskutečnilo 103. Generální shromáždění Evropské ragbyové federace Rugby Europe. Organizace, která řídí většinu mezinárodních soutěží na Starém kontinentu. Za Česko a Slovensko, zde jako pověřený zástupce, se setkání zúčastnil ředitel České rugbyové unie Pavel Myšák.

Ze shromáždění vyplynulo několik zajímavých skutečností. Bylo znát, že Rugby Europe má napjaté vztahy s organizátory tradičního turnaje Six Nations. Zájmem Rugby Europe je dlouhodobě tuto soutěž otevřít, tak, aby se ji mohly zúčastnit i jiné evropské celky a to ty, které si takové místo vybojují v kvalifikaci. Mezi nejlepší evropské týmy mimo soutěž patří Gruzie, Portugalsko, Rumunsko, Rusko či Španělsko. Například Itálie, dlouhodobě nejslabší účastník Six Nations, je v tuto chvíli na 14. příčce pořadí nejlepších ragbyových zemí World Rugby, Gruzie je na 12. místě. Česko pak na 36. pozici. Six Nations na shromáždění jakékoli změny odmítlo. „Je to jedna z nejstarších a nejtradičnějších ragbyových soutěží světa, a jako takovou si je účastníci vždy budou chránit," uvedl Bernard Laporte, prezident vlivné Francouzské ragbyové federace. Ta je zároveň jedním z hlavních přispěvovatelů do rozpočtu Rugby Europe.

stažený soubor.jpg

Rugby Europe bude nadále propagovat a „tlačit" Super Cup, tedy novou mezinárodní soutěž, které se většinou účastní výběrové týmu regionů určitých zemí. Česko by do této soutěže chtělo vkročit v roce 2023, dle představ vedení ČSRU by z tuzemska mohlo být v širším výběru až kolem 40 či 50 hráčů, a to z každého extraligového klubu. „SuperCup je skvělou příležitostí pro velký rozvoj ragby na kontinentu," konstatoval v projevu Octavian Morariu, prezident Rugby Europe a zároveň člen Mezinárodního olympijského výboru.

Rugby Europe, které má v tuto chvíli 46 členských zemí, přijalo na shromáždění přihlášky členství Černé hory a Kosova. Organizace plánuje navyšovat počet vlastních zaměstnanců, který by měl navýšit kvalitu organizovaných soutěží i vyšší investice například do Super Cupu, které by měly plynout například z vyššího zisku z prodeje vysílacích práv.

Shromáždění také změnilo systém kvalifikace pro sedmičkové mistrovství světa. V Evropě, která má zajištěna 4 postupová místa, se bude hrát samostatný kvalifikační turnaj za účasti 10 týmů ze soutěže Champioship a 2 z Trophy. To platí pro muže, pro ženy má být podobný formát.

Shromáždění Rugby Europe zároveň upřesnilo data konání některých evropských šampionátů. Jak program ženských, tak i mužských mezinárodních soutěží – a tudíž i těch domácích (tak aby nebyly v nesouladu) - bude upřesněn na stránkách RugbyUnion.cz.

PB