09.12.2021 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Ze zarostlé škváry nové ragbyové hřiště. Podpořte boj klubu z Budějovic

Foto: současný stav místa plánovaného pro nové ragbyové hřiště v Českých Budějovicích

Na zanedbaném starém škvárovém hřišti po dlouhé roky zarostlém vysokou trávou může již brzy v Českých Budějovicích vyrůst zbrusu nové ragbyové hřiště. Za dlouholetou a usilovnou aktivitou stojí členové a podporovatelé zdejšího klubu. Krůček po krůčku se dlouhé roky blíží splnění snu: vyběhnout na vlastní travnatou plochu.

Klubu nyní chybí jediné: peníze. „Byli jsme proto nuceni šáhnout k veřejné sbírce," říká prezident klubu Jakub Žídek. „Každému kdo přispěje, jsme neskonale vděční." Nové hřiště je plánováno v ulici Elišky Krásnohorské, v části města Suché Vrbné. Pozemek je ve vlastnictví města, které ho klubu dlouhodobě pronajalo. Součástí hřiště má být kromě samotné ragbyové plochy i workoutové hřiště, běžecká rovinka a větší dětské hřiště.

Klub, který vzniknul v roce 2011, se potýká s nelehkou situací. „Od počátku založení čelíme nepochopení místních i okolních fotbalových klubů. Ty nám neumožňují trénovat na jejich hřištích," říká prezident klubu Jakub Žídek.

Děti i dospělí jsou proto nuceni trénovat na veřejném hřišti základní školy Bezdrevská a na zápasy si pronajímat hřiště od Jihočeské univerzity. „Tato situace je dlouhodobě neudržitelná, už jen z důvodu rychle rostoucího počtu mladých hráčů," uvádí Jakub Žídek. Podle prezidenta tím klub o část nadějných hráčů přichází, neboť jim složité podmínky nevyhovují. Ve městě není možnost jít si třeba jen tak zakopat na háčko či zajít s přáteli či fanoušky do klubovny.

Finanční dary lze posílat na transparentní účet klubu: 2002053092/2010

pohled_A-1.jpg
Plánovaná podoba

Klub má v současnosti kolem 100 členů, z toho je 70 dětí, z toho jen letos jich přibylo kolem třicítky. Za pouhé tři dny od vyhlášení sbírky již klub vybral 80 tisíc korun. Nejvyšší částkou přispěl zakladatel klubu Zdeněk Bílský.

Snaha o výstavbu vlastního hřiště se v Českých Budějovicích táhne již řadu let, členové klubu dlouho hledali vhodný pozemek, kde zázemí vybudovat. Až před třemi lety se naskytla možnost pronájmu pozemku, na kterém v minulosti bylo škvárové hřiště. „Stavební povolení by mohlo být uděleno na začátku roku 2022," věří Jakub Žídek. Klub se zavázal, že celé sportoviště bude bezplatně přístupné veřejnosti a nabídne ho i dalším v česku „menším" sportům.

„Bohužel nám od začátku padají různé klacky pod nohy, nejprve nás vyšplouchl první projektant, kvůli kterému jsme nestihli 1. kolo investičních dotací na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, což nás vrátilo o rok nazpět," doplňuje Jakub Žídek. Další komplikace přišla s nástupem covidu, výstavbu navíc prodraží rychlý růst ceny materiálu a stavebních prací v tomto roce. „Rozpočty Jihočeského kraje či města České Budějovice taky nejsou neomezené, proto jsme byli nuceni šáhnout k veřejné sbírce," říká Jakub Žídek.

Nové rugbyové hřiště – Rugby Club České Budějovice (rugbycb.cz)

Každých 1000 korun, které se ve sbírce podaří vybrat, bude podle Jakuba Žídka zhodnoceno na 3000 korun – hlavně díky státním a veřejným dotacím. Klub na vyžádání samozřejmě vystaví potvrzení o daru.

Více informací rád poskytne Jakub Žídek, prezident RC České Budějovice
Email: jakubzidek@atlas.cz; vv@rugbycb.cz
Telefon: +420 606 788 013
https://www.rugbycb.cz

Petr Býma
media@rugbyunion.cz


pohled_B.jpg
Plánovaná podoba

pohled_C.jpg
Plánovaná podoba

pohled_A_puvodni.jpg
Současný stav