07.12.2021 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Zemřel zakladatel Tatry Jaroslav Nedoma

Ragbyová Tatra Smíchov s velkým zármutkem oznámila úmrtí svého zakladatele Jaroslava Nedomy, který odešel do ragbyového nebe o uplynulém víkendu ve věku 84 let.

Jaroslav Nedoma začal s ragby v pražském Motorletu, vojnu strávil v Dukle Bratislava, kde začal snít o novém klubu, který bude sportovně veden podobně jako Dukla. Díky neúnavné práci a entuziasmu se mu tento sen společně s dalšími spoluhráči a přáteli podařilo v listopadu roku 1958 realizovat.

Od začátku existence klubu byl trenérem, organizátorem, staral se o nábory. Mnoho let byl předsedou klubu, který v počátcích své existence neměl vlastní hřiště, svou činnost tak realizoval na Císařské louce či v Nebušicích. A právě Jaroslav Nedoma se postaral o opravdový domov pro generace smíchovských ragbistů. V roce 1972 se v místech, která jsou dnes s Tatrou nesmazatelně spojená, měly stavět tenisové kurty. Tento projekt padl, ale Jaroslavovi se podařilo pro Tatru část pozemků společně s přilehlým polem získat. Dnešní hřiště pak na původně svažitých pozemcích vybudovali Tatrováci vlastníma rukama. Další husarský kousek se povedl Jaroslavovi a tehdejšímu vedení Tatry o šest let později, kdy klub získal tribunu, která původně sloužila pro tenisový Davis Cup.

Ani v ragbyovém důchodu nepřestal Jaroslav Nedoma sledovat rozvoj svého klubu a byl na své následovníky velmi pyšný. Na hřišti jste jej vždy mohli potkat v přátelské náladě, rád s každým prohodil slovo. Za svého života se stal nezpochybnitelnou legendou Tatry.

Čest jeho památce.

(PCh)