01.12.2021 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

Člen VV Pavel Syrový: Sezona bude po vzoru Skotska či Zélandu

Pavel Syrový (v červeném), dlouholetý reprezentant a hráč Pragy Praha. Foto: Martin Flousek

V extralize odehrál celých čtyřiadvacet sezon, v reprezentačním dresu nasbíral kolem půl stovky startů. Pavel Syrový (45) zůstal celý život věrný pražské Pragovce.

Na hřišti nesmírně rychlý, přímý a houževnatý hráč dnes stejně vystupuje i na jednáních v pozici člena Výkonného výboru České rugbyové unie. Pro server RugbyUnion.cz se rozpovídal o kalendáři mužského ragby pro příští sezonu. „Otevřeně si musíme říct, že za posledních deset let, když do tohoto systému někdo přistoupil, tak to ten klub v podstatě zničilo,“ říká napřímo o minulých sezonách Pavel Syrový, dlouholetý sportovní ředitel Pragovky.

Jak bude vypadat příští domácí ragbyová sezona mužů?
Na jaře bude ostrá extraliga, jednokolová soutěž s play-off. Na podzim se pak bude hrát pohár, kde chceme dosáhnout větší propojenosti mezi těmi nejkvalitnějšími soutěžemi a těmi nižšími. Tak aby si kluci z nižších úrovní zkusili hrát proti špičkovým týmům.

Jak do toho budou zapadat programy reprezentací a sedmiček?
Proto se celková změna soutěží udála, aby to vyhovělo požadavkům národních týmů jak sedmiček, tak patnáctek u mužů i výběru do 20 let. Vše směřuje k tomu, aby reprezentace měla co nejvíce termínu ke kvalitní přípravě. V mistrovství Evropy cílíme na postup o úroveň výš a chceme se tam udržet a etablovat na několik dalších sezon.

Kdy a jak začne extraliga mužů?
Na začátku března. Celé jedno kolo se odehraje na jednom místě a v jeden den. Bude to na umělém povrchu na Markétě. Ještě to ladíme, nicméně to vypadá, že to tak dopadne.

Kdy extraliga skončí?
Ideálně na konci května, ale přesně se to říct nedá. Silně nám do toho zasahuje Rugby Europe, organizátor evropských šampionátů, které hodně upravuje termíny soutěží, jenž naše reprezentace hrají. Je to tudíž takový trošku živý organismus. Je to i hodně dáno tím, že mužská sedmičková reprezentace postoupila o skupinu výš a my jim chceme dát větší prostor proto, aby se na to mohli dobře připravit a uspět na mistrovství Evropy. Celý červen pak připadne na sedmičkové soutěže. V červenci by měly být sedmičky na evropské a světové úrovni a srpen by už měl být přípravné období i na pohár. Ten bude začínat v září a bude uzpůsobený tak, aby zase byl prostor pro setkání reprezentace a mohli jsme začít řešit regionální srazy. Ty by měly být předstupněm pro reprezentace.

Jak se bude hrát pohár?
Na začátku by se mělo hrát podle výsledků extraligy, ale cílem do budoucna je dát šanci týmům z první ligy, aby byl pohár byl dostatečně prostupný a mohlo dojít ke konfrontaci extraligy a 1. ligy mezi sebou. Chceme, aby to byla intenzivní soutěž a aby si i kluci zespoda mohli sáhnout na zápas vyšší úrovně. Pohár bude nastaven tak, aby se ti nejlepší hráči z extraligových týmů mohli věnovat přípravě na reprezentace, čili tím vlastně oslabí své vlastní týmy. Proto by tato soutěž do budoucna měla být vyrovnanější. Tlak ČSRU bude na to, aby se většina zápasů českého národního týmu odehrála v listopadu každého roku.

Proč došlo k takovým změnám, z čeho to vyplývá? Kde jste brali inspiraci?
Vyhodnotili jsme model, který tady byl za minulého vedení a to bylo v podstatě jaro – podzim. I když se de facto neodehrál víc než jeden ročník, tak s tím obecně nepanovala velká spokojenost. Hodně se tlačilo na to, abychom se vrátili k modelu podzim – jaro. Nicméně z analýzy, kterou povedla trenérsko-metodická komise, vyplývá, že každý tým, který se pokusil odehrát extraligu (z těch nově příchozích), ať to byl Zlín, Ostrava nebo Havířov, tak všichni měli obrovské problémy takovou soutěž absolvovat dvoukolově. Proto jsme se rozhodli jít cestou jiných federací, jako jsou Skotsko nebo Nový Zéland a ty soutěže rozdělit na dvě části a udělat je krátké a intenzivní tak, aby to divácky zajímavé a tak, aby se hráči byli schopni na tu kratší intenzivnější dvou či tříměsíční dvousezonu připravit řádně a odevzdat co nejlepší výkon.

Z čeho jste při skládání nového kalendáře vycházeli?
My jako výkonný výbor jsme od trenérsko-metodické komise dostali analýzu, ze které dva konkrétní modely vycházely nejlépe. Pro jeden jsme se rozhodli. K tomu proběhlo jednání s kluby, celkem tři konference v Čechách i na Moravě. Myslím, že jsme se shodli. Když to zjednoduším, šlo o to, to udělat v blocích: na podzim mírnější soutěž, která bude víc propustná a s tlakem na reprezentace, aby v nich kluci uspěli a měli se čas připravit. Potom přípravný blok leden, únor, březen tak, aby se ty týmy kvalitně předpřipravily. No a poté skutečně ostrá, kvalitní jednokolová soutěž s playoff, která bude mít velkou kvalitu jak v extralize, tak v 1. lize a následně blok sedmičkového ragby jako takového.

Setkávali jste se i s oponenty, jaké byly jejich argumenty?
Ano, vše není zalité sluncem, oponentura byla a jsem rád, že byla. Teď tady vypadám jako průkopník tohoto modelu a říkám, že to tak musí být. To určitě ne. Obecně platí, že i mně by se možná líbil nejvíce dvoukolový systém podzim – jaro, ale otevřeně si musíme říct, že za posledních deset let, když do tohoto systému někdo přistoupil, tak to ten klub v podstatě zničilo.

Koho třeba?
Myslím si, že máme být zodpovědní a říct si, že cesta nevede v tom, že do toho zase vstoupí Petrovice nebo Bystrc a že by odehráli jednu sezonu, a pak se s prominutím skoro rozpadli. To není cíl. A je tam i druhý aspekt a to je vývoj členské základny v ragby. Ta nám roste v klíčových segmentech či kategoriích do 14, 16 a 19 let. V průběhu dvou nebo tří let budeme mít dostatek hráčů na to, abychom mohli hrát jak rozvojovou soutěž, tak kvalitní extraligu a 1. ligu. Čekáme na to, až dojedou silné ročníky a posílíme celou mužskou část ligy.

Vychází tento plán z cíle mít kvalitnější reprezentaci?
Chceme, aby reprezentace byla výkladní skříní České rugbyové unie, bez zkvalitnění podmínek přípravy to nepůjde. Kalendář na to hodně bere ohledy. Intenzivně jsme to konzultovali s trenéry národních týmů.

Pavle a co ty? Budeš se připravovat na příští sezonu taky? S Pragovkou?
Ano, samozřejmě, že se připravuju. Nechystám se nastoupit jen za Pragovku, já se chci dostat zpět do národního týmu. Tam plánuju být zase kapitánem :) Takže to je moje jediná vize.

Petr Býma
media@rugbyunion.cz


Pavel Syrový. Foto: Martin Flousek