29.11.2021 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Velký zájem trenérů o školení potěšil

Ragbyoví trenéři na stadionu Markéta


Především velký zájem ragbyových trenérů potěšil Michala Ouředníka, jednoho z hlavních organizátorů školení koučů v rámci takzvaných Klíčových národních témat, na prvních dvou setkáních na stadionu na pražské Markétě.

Předminulý víkend si tam na téma individuální obrana a skládka přišlo poslechnout školitele 53 trenérů, uplynulý víkend jich na sekci nazvanou příjem a přihrávka dorazilo 33. „Nižší návštěvu na druhém pokračování přičítám jak rozvoji covidové pandemie, tak i špatnému počasí," říká ke školení Michal Ouředník. Podobné setkání koučů se v Česku neuskutečnilo roky, takovýto formát, kde jsou trenéři takto úzce propojeni jak mezi sebou, tak s hráči, tady taky nebylo.

Michal Ouředník, zkušený trenér, sportovní ředitel a hrající kapitán klubu ARC Iuridica z Chrášťan vedl na setkání právě školení koučů. Celou akci zaštiťoval šéftrenér mládeže a reprezentace do 20 let Roman Šuster. Mezi další "ragby profesory" se zařadili například Karel Šampalík, Tomáš Kohout, Marek Švíř, Filip Vacek, Ondřej Surga, Robert Vann, Miroslav Němeček, Antonín Brabec či reprezentant Daniel Stárka. „Školení je skvěle prostorově i časově zorganizováno. Prezentace je perfektní, vedoucí trenéři to dokáží dobře vysvětlit," pochvaloval si Přemek Šimon, trenér Rugby Clubu Bystrc.

Vždy sobotní srazy koučů doprovázel výběry dětí z celé republiky v kategorii do 14 let. Na nich si přednášející i posluchači mohli dovednosti „potrénovat". „Tady přesně vidím, co jde dělat líp, odnesu si z toho hodně," uvedla trenérka Kristýna Dubnová ze Slavie. Akci si pochvaloval i mládežnický kouč Tatry Smíchov z Irska John Drew, který v českém klubu působí už 5 let. „Má to vysokou kvalitu, je to jako u nás," uvedl.

Josef Růžička z ragbyových Petrovic si pochvaloval, že načerpal inspiraci pro nové hry. „Také se mi líbilo cvičení, při kterém skládající uprostřed musel z pokleku a z boku skládat oba hráče stojící jemu po stranách." Spokojeně vypadal i slovenský kouč ARC Iuridica Ludovít Šebeok, jako jeden z mnoha dalších trenérů měl na hřišti i svého syna. "Odnesu si tady z toho opravdu hodně, kluci to dělají hodně dobře."

Michal Ouředník v teoretické části vedl i diskusi mezi trenéry a vysvětloval řadu dotazů. „Pokud mladý hráč nezvládne skládku z boku, nezvládne ji ani čelně," uváděl například. Pavel Pala, trenér Vyškova, jednoho z nejlepších českých klubů, zase doporučoval při nácviku skládky vycházet z metodických pokynů. "Nejprve je třeba zvládnout skládku na jednom koleni."

Pro ty, kteří se na Markétu nedostali, jak trenéry nebo i hráče, připravila trenérsko-metodická skupina podklady jak ke skládkám, tak k příjmu a přihrávce.

Materiály ke stažení zde:

KNT – Individuální obrana - skládka

KNT – Příjem míče a přihrávka

Odkaz na další metodické dokumenty zde

Další semináře Klíčových národních témat proběhnou (pokud to situace umožní):

V sobotu 18. 12. 2021 – Duel a offload – řešení situací jeden na jednoho
V sobotu 8. 1. 2021 – Rozhodování a efektivní komunikace

Školení je pro trenéry ČSRU bezplatné, stále je možné se přihlásit.

PB