28.11.2021 – REPREZENTACE U16

Reprezentace U16 zvládla těžký zápas ve Francii. Prohrála ale uspěla


S výsledkem 5:26 se dnes ráno z Francie vrátil autobusem reprezentační výběr mladíků do 16 let. Tým se utkal se špičkovým francouzským klubem Lyon Olympique Universitaire Rugby, který hraje nejvyšší francouzskou soutěž. „Hráli jsme proti jednomu z nejlepších týmů Francie," uvedl trenér výběru U16 Filip Vacek.

Českou pětku položil v závěru David Surga. „Bušili jsme na vrata a nakonec se nám to povedlo, prostě jsme proběhli francouskou obranou," komentoval položení zadák David Surga.

Tým odehrál utkání v komplexu lyonského klubu, který tvoří asi deset hřišť. Cílem Francouzů byl podle sportovního ředitele ČSRU Antonína Brabce nedostat pětku. To se jim nepovedlo. „Kluci se hodně hecovali, byli motivovaní, nevypouštěli a hráli až do konce," poznamenal Ondřej Loučka, jeden z asistentů u národního týmu do U16.

Čeští mladíci dvakrát inkasovali z protlačovaných maulů, Francouzi byli rychlejší, drželi vyšší tempo hry. „Fyzicky jsme na stejné úrovni, rozdíl je v rychlosti přemýšlení ve hře a v rozhodování," hodnotil Filip Vacek.

Podle dalšího asistenta u výběru Ondřeje Fořta čeští kluci podobné zápasy potřebují k výkonnostnímu růstu. „Když hrají v Česku proti sobě tak jim to tolik nedá jako vyjet ven. Chtělo by to vyrazit na podobné cesty tak čtyřikrát ročně. Klukům pak naroste i sebevědomí."

I trenér Filip Vacek hodnotil vystoupení ve Francii hodně pozitivně. „Klukům to ukázalo, jak se má hrát. Lépe si uvědomili některé nedostatky. Zároveň bylo vidět, jak jsou pyšní na to reprezentovat vlastní zemi, nadšení z nich bylo doslova cítit."

Druhý tým prohrál s týmem třetí nejvyšší soutěže CS Bourgoin-Jallieu Rugby 0:21.

Tréninkovou stáž s trojutkáním s francouzskými profesionálními kluby pomohl zorganizovat bývalý trenér reprezentace a nyní zahraniční expert a školitel trenérů Tomasz Putra. Na výkon českých mladíků se přijel podívat bývalý trenér mládeže a školitel trenérů Yves Perrot.

(pb)

Lyon 2021_1.JPG

Lyon 2021_4.jpg

Lyon 2021_3.jfif

Lyon 2021_5.jpg

U16 ve francouzském Lyonu. Foto: Antonín Brabec