29.11.2021 – DĚTSKÉ RAGBY

Hodnocení podzimních dětských turnajů v Čechách


Navzdory zhoršující se pandemické situaci ca od půlky října se nakonec podařilo beze zbytku naplnit termínový kalendář regionálních turnajů přípravek a mladších žáků – oblast Čechy (RT OPČ). Děkujeme všem pořádajícím klubům, že se zhostili pořádání jednotlivých turnajů. Všechny turnaje byly přátelské a ve smyslu úprav pravidel pro předmětné kategorie se nepočítalo pořadí, nehrály se žádné utkání o pořadí a nevyhlašovaly se výsledky, výsledky jednotlivých utkání se evidují jen pro potřeby KM a STK. Převážná většina pořadatelů tato, jak se časem ukázalo velmi prospěšná nařízení dodržela beze zbytku. Dílčí nedostatky řešíme individuálně.

Naštěstí se ukázalo, že pandemická situace posledních let nijak výrazně neubrala chuť dětem věnovat se našemu krásnému sportu už od předškolního věku. Naopak s výjimkou kategorie U12 se i zvýšil počet aktivně hrajících dětí ve srovnání s posledním před pandemických rokem 2019. Nárůst počtu aktivně pracujících týmů a klubů je výrazný v kategoriích U8 a U10, i když je částečně i dán skutečností, že se snížil počet hráčů na hřišti a tím pádem se logicky i navýšil počet týmů. Tato skutečnost zapříčinila to, že většina pořadatelů turnajů U10 musela z prostorových důvodů sáhnout i k rozdělení turnajů do časových bloků.

Jak je již delší dobu zvykem, týmy na jednotlivý turnajích byly předem rozděleny do výkonnostních skupin A, B a C (v případě U6 jen A a B) a tím se ve většině případů podařilo dosáhnout toho, že jednotlivá utkání byla vyrovnaná.

děti 2021_3.jpg


Kategorie U6 – odehrála 5 regionálních turnajů, průměrná účast na turnaji byla 11 týmů, nejméně logicky hned na prvním v Říčanech 5.9.- 8 týmů, nejvíce na posledním v Kralupech 24.10.- 15 týmů. Celkem se zapojilo do turnajů 19 různých týmů z desíti klubů. Nejpilnější v této kategorii byli nejmenší hráči z Petrovic následováni Říčanskými a benjamínky z Tatry Smíchov.

Kategorie U8 – odehrála také 5 regionálních turnajů, průměrná účast na turnaji byla 26 týmů, nejméně hned na prvním v Říčanech 5.9.- 18 týmů, nejvíce opět na posledním v Kralupech 24.10.- 30 týmů. Celkem se zapojilo do turnajů 38 různých týmů z patnácti různých klubů. Nejpilnější v této kategorii byli opět hráči z Petrovic následováni Říčanskými a Babickými nadějemi.

Kategorie U10 – odehrála 6 regionálních turnajů, průměrná účast na turnaji byla 26 týmů, nejméně v Nýrsku 12.9.- 18 týmů, nejvíce na Olympu 19.9.- 32 týmů. Celkem se zapojilo do turnajů 39 různých týmů z celkem dvaceti různých klubů. Nejpilnější v této kategorii byli Říčanští, před Petrovickými a před hráči z Pragy.

Kategorie U12 – odehrála také 6 regionálních turnajů, průměrná účast na turnaji byla 19 týmů, nejméně na posledním turnaji již ovlivněném různými karanténami v Kralupech 31.10.- 14 týmů, nejvíce na Pragovce 10.10.- 23 týmů. Celkem se zapojilo do turnajů 27 různých týmů z celkem čtrnácti klubů a společenství. Nejpilnější v účasti byli hráči z Petrovic, před hráči z Tatry Smíchov a Říčan.

Všichni hráči a samozřejmě i jejich trenéři se již nyní těší na další, jarní sezónu, který by měla odstartovat 3.dubna 2022 a to na Tatře Smíchov (U6+U8), v Sedlčanech (U10) a na Olympu (U12).

Oto Petrášek
STK mládež

(ab)