28.11.2021 – REGIONÁLNÍ CENTRA A KLUBOVÁ SCM

Holky, co hrají ragby s klukama: na křídle je zima

Sedmička dívek, které se zúčastnily srazu talentovaných hráčů a hráček ragby do 14 let na pražské Markétě. Foto: Petr Býma


Když třináctiletá Viktorie Honková na hřišti zavelí, všichni její klučičí spoluhráči zpozorní a řídí se jejími pokyny. Na hřišti mladá ragbistka z pozice útokové spojky řídí hru týmu. „Kluci mě poslouchají víc než holky,“ usmívá se hráčka brněnského klubu Dragon.

Viktorie byla jednou ze „sedmi statečných“ dívek, které se na pražské Markétě zúčastnily regionálního srazu talentovaných hráčů ragby. Hochů na umělé trávě pod vedením trenérů kmitalo pětasedmdesát. Ve věkové kategorii U14 mohou v ragby kluci a holky hrát dohromady. Ve vyšším věku jsou již kategorie rozděleny. „Hrát s klukama je tisíckrát lepší. Je to větší sranda a taky se neřeší blbosti,“ říká s úsměvem a naplno Viktoriina spoluhráčka z Dragonu Johana Cídlová.

Sobotní sraz v Praze byl spojen s druhým dílem takzvaných Klíčových národních témat v ragby, tentokrát se řešil příjem míče a přihrávka. Jak děti, tak i přítomné trenéry z klubů vedli reprezentační kouči a členové metodické komise pod vedením šéftrenéra mládeže Romana Šustera. „Je tu víc zábavy a naučím se víc než v klubu,“ říká pro server RugbyUnion.cz Ema Marie Novotná z ragbyového klubu v Rakovníku. „Víc tady dávám pozor,“ doplňuje Viktorie. Johaně, která nastupuje v útoku mezi klukama jako tříčvrtka, se na srazu hodně líbil přístup koučů. „A procvičování nahrávek bez rotace,“ doplnila.

Čím více otlučené, tím lépe připravené

Podle Nicole Vališové z Tatry Smíchov jsou tréninky i zápasy s hochy náročnější. „Tím se ale taky zlepšuju a posouvám nahoru,“ vysvětluje tatrovácká univerzálka, která nastupuje především na pozicích obou tříčtvrtek i obou křídel. Cílem Nicoly je výrazné zlepšení a v budoucnu hrát v zahraničí jako profesionální ragbistka. Nicola doplňuje, že ragby ji moc baví a že je při hře často emotivní. „Emoce ale vždy zůstanou na hřišti,“ dodává.

Stejný cíl má i Ema Marie Novotná. „Chci jít na sportovní školu a dostat se do profesionálního ragby,“ uvádí. Šikovná hráčka je dokonce ve svém týmu kapitánkou. „Kluci mě poslouchají,“ žádný problém,“ usmívá se.

Podle Romana Šustera jsou dívky v ragby do 14 let s chlapci srovnatelné, rozdíly a fyzické dispozice se začínají projevovat až později. „Některé dívky jsou mimořádně šikovné a dokonce i lepší než kluci,“ uvádí zkušený trenér. Tomáš Kohout, jeden z trenérů reprezentace do 18 let a dlouholetý kouč mládeže v Říčanech, vidí na působení holek mezi kluky jednoznačná pozitiva: "Holky jsou z prostředí kluků mnohem víc otlučené, projdou si tvrdšími střety a jsou tak později lépe připraveny na přechod do ženského ragby."

Mám mnohem raději bláto

Čtveřici mladých ragbistek doplňovaly na Markétě Klára Jačková z domácího Olympu Praha a duo hráček z Petrovic Natálie Gottwaldová a Jana Krilovová. „Sraz mě hodně motivuje, dostanu se do kontaktu s dobrými hráči, moc mě těší, že mě tady trenéři vybrali,“ uvádí Klára Jačková. Na srazy regionů je totiž třeba získat doporučení klubových trenérů. Cílem je soustředit nejtalentovanější mladé hráče z Čech a Moravy. Protože je Klára z Olympu, na umělé trávě je každý týden několikrát. „Není to úplně příjemné, obrovskou výhodou je to v zimě, ale já mám mnohem raději bláto,“ říká rozhodně.

Natálie Gottwaldová nastupuje v kategorii U14 většinou na křídle. „Jenže na křídle je mi zima,“ říká s odzbrojující otevřeností a naráží na fakt, že křídelníci si v mnoha zápasech na míč často nesáhnou. „Kluci mě nechtějí pouštět do roje, protože mi někdy úplně dobře nejde chytit balón. Na srazu jsem taky proto, abych na tom zapracovala. Chci být lepší hráčkou,“ doplňuje Natálie.

Její spoluhráčka z Petrovic Jana Krilovová se do roje dostane častěji. Vedle křídla totiž často nastupuje na pozicích jednoho či druhého rváčka. „Pozice na kraji roje mi sedí víc. Ne, vůbec se nebojím, že protihráče nesložím. Naopak často soupeřovy kluky v rucích udržím,“ uzavírá Jana.


Petr Býma
media@rugbyunion.cz