27.11.2021 – REPREZENTACE MUŽI XV

Proti Lucembursku Češi zabrali až v závěru a zvítězili


Dlouho to byl nepříliš pohledný zápas. Nakonec si však čeští ragbisti odvážejí z Lucemburska výhru 39:12. Ve druhém zápase mistrovství Evropy úrovně Konference 1 Sever zabral národní tým až v poslední dvacetiminutovce. Od 61. do 71. minuty položil tři pětky a rozhodl.

V první půli bylo na hřišti k vidění málo hezkých momentů. Oba týmy nepřesně kombinovaly a hodně ztrácely míče. Češi byli nicméně jednoznačně lepší v mlýnech. Po dobré práci v roji také položili první pětku, míč donesl do brankoviště Radek Novotný. Položením Češi také dohnali ztrátu na domácí, kteří se v zápase ujali vedení po proměnění trestného kopu.

51543365485_e77ba63d11_c.jpg

V první půli se blýskl hezkým kopem zadák Martin Cimprich, který sice našel tříčtvrtku Alberta Froňka, ale ten balón smolně nezachytil. Rváček Vojtěch Vomáčka zase poslal k zemi hezkou skládkou nebezpečně rozběhnutého hráče protivníka. To bylo od českého týmu vše. Poločas nicméně vyhrál 7:6.

Nepřesná hra pokračovala i v úvodu druhé půle, Češi se dostali pod tlak, a lucemburský tým po dvou trestných kopech zápas otočil na 7:12 v jeho prospěch.

Česká dominance v rojích nicméně narůstala, postupně se zpřesnila i hra v útoku.V 62. minutě zachytil přihrávku lucemburského hráče Richard Hřebačka a téměř přes tři čtvrtiny hřiště si doběhl pro pětku. Byl to signál k jasnému obratu v zápasu. Lucemburský tým se dostal pod tlak, Češi začali jednoznačně dominovat. V 68. minutě po několika přihrávkách zasprintoval Albert Froněk a přidal pětku na 22:12. V 71. minutě po průniku a přihrávce Martina Cimpricha skóroval opět Albert Froněk. Poslední pětku hostů položil Jan Kohout a to těsně poté co trenér Miroslav Němeček poslal na hřiště.

51542680073_11047c5e91_c.jpg

Albert Froněk, autor dvou pětek proti Lucembursku

V pětičlenné skupině čeká Česko na jaře ještě odložený zápas doma proti Lotyšsku a také utkání ve Švédsku. Skandinávský tým bude zřejmě nejtěžším soupeřem ve skupině, Švédi v listopadu porazili doma Lucembursko 51:5. Češi v prvním zápase zdolali doma Maďarsko 31:13.

Lucembursko – Česko 12:39 (6:7)

Základní sestava Česka: 1. Tomáš Adámek, 2. Hubert Dřímal, 3. Radek Novotný - 4. Robert Trefný, 5. Jakub Homer - 6. James Faktor, 7. Vojtěch Vomáčka, 8. Dan Hošek - 9. Marek Šimák, 10. Matyáš Hopp - 12. Richard Hřebačka, 13. Albert Froněk - 11. Sheldon Fortuine, 14. Jakub Čížek - 15. Martin Cimprich.

Ze střídačky zasáhli do hry: Tomáš Stránský, Václav Calta, Jan Tieber, Jan Kohout.

Tabulku skupiny najdete zde:

https://www.rugbyeurope.eu/competitions/conference...

PB