21.11.2021 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Mladíci prošli dny plných tvrdých skládek. Následuje sraz zaměřený na přihrávky.


Foto: Kouč a reprezentant Daniel Stárka při tréninku dětí do 14 let


Zbití ale spokojení. Tak se cítili hráči po premiérovém víkendovém regionálním srazu mladých českých ragbistů. Ten byl spojen se speciálním tréninkem prvního z takzvaných Klíčových národních témat: individuální obrany neboli skládek.

„Byla to bomba, věnovali jsme se hodně technice, bylo to intenzivní. V klubu na to většinou není tolik času,“ uvedl Vojtěch Novotný, prvořadník ragbyového klubu z Petrovic. „Dostali jsme spousty nových informací, celý cyklus byl skvěle poskládaný, praktický nácvik přesně doplňovaly pauzy, kdy jsme vstřebávali pokyny a vysvětlení trenérů,“ pochvaloval si i slávista Martin Penkl. „Líbil se mi rychlý začátek i moc dobře naplánovaný průběh, ze znalostí, které jsem pochytil, budu hodně čerpat,“ řekl Daniel Miarka z havířovskového ragbyového klubu.

Na Národním ragbyovém stadionu na Markétě se o víkendu sešlo kolem 150 ragbistů a ragbistek, které doprovodilo více než 50 trenérů a trenérek z českých a moravských klubů. Na regionálním srazu, tedy setkání hráčů nominovaných jednotlivými kluby, se tentokráte potkali ragbisti kategorií U14, U18, U20 a U23 (výběr U16 měl reprezentační sraz na Tatře Smíchov). Sobota a neděle se navíc protnula právě se zmiňovaným prvním tématem.

Nedělní tréninky kategorií U18 a U23 vedli pouze reprezentační kouči a to Roman Šuster v roli hlavního koordinátora celé akce, poté trenér národního týmu mužů Miroslav Němeček, kouč sedmičkového výběru Jan Rohlík a trenéři mládežnických národních celků Karel Šampalík a Tomáš Kohout. K dispozici měli čtyřicítku hráčů.

Sobota byla vyhrazena pro zdaleka nejpočetnější kategorii ragbistů a to do 14 let. Kouči jednotlivých regionálních klubů vstřebávali vědomosti jak od reprezentačních trenérů, tak i od zkušenějších kolegů či členů metodické rady Michala Ouředníka z ARC Iuridica, sparťanského Marka Švíře, Ondřeje Surgy, tatrováckého reprezentanta a kouče Daniela Stárky či Roberta Vanna z ostravských Mariánských Hor. Do školení a vysvětlování techniky skládek trenérům z menších klubů se zapojil například i zkušený Pavel Pala, trenér extraligového Vyškova či člen Výkonného výboru ČSRU Pavel Syrový z Pragy. Rozhodčí Milan Heitman vysvětlil a upřesnil mladým hráčům některá pravidla, zejména pak ty, týkající se skládek.

Bylo znát, že třeba mladíci kategorií U18 či U23 si sraz užívali. Tréninky probíhaly ve velkém tempu, skládky se jely jak v lehčím nácvikovém módu, tak naostro. Jak při plnění jednotlivých úkolů, tak v simulovaném zápase. Právě zápasy mezi vybranými hráči z klubů by na regionálních srazech měly být klíčových prvkem, který dostane mladé ragbisty k vyšší porci těžkých zápasů či situací.

Jak dále s tématy?

Trenéři se mohou přihlásit do Klíčových národních témat napřímo, podmínkou účasti jednotlivých hráčů je pak jejich nominace ze strany klubových koučů.Témata pokračují druhým kolem již v sobotu 27. a v neděli 28. listopadu.
Přihlašovací formuláře pro kouče najdete v tomto článku ještě dnes (22.11.) nebo zítra.

Regionální srazy budou pokračovat i po skončení témat, v plánu je pořádat je i na Moravě. Srazy mají sloužit jako jakýsi „předstupeň“ jednotlivých reprezentačních výběrů.

PLÁNOVANÝ PROGRAM NEJBLIŽŠÍCH REGIONÁLNÍCH SRAZŮ A ZÁROVEŇ I KLÍČOVÝCH NÁRODNÍCH TÉMAT*:

Sobota a neděle 27. a 28. listopadu. Téma č. 2: Příjem míče a přihrávka

Sobota a neděle 18. a 19. prosince. Téma č. 3: Duel: řešení situací jeden na jednoho

Sobota a neděle v lednu (bude upřesněno). Téma č. 4 Rozhodování a efektivní komunikace.

* Program se může změnit v závislosti na vývoji pandemické situace. Nicméně už nyní je téměř jisté, že pro vstup na stadion bude třeba předložit doklad o očkování, přítomnosti pritilátek či platný PCR test.
** Klíčová národní témata pro kouče se konají vždy v sobotu a to od 8:30 (přibližně do 17:30), na stadionu Na Markétě. Trenéři z klubů se ale mají možnost zúčastnit i nedělního programu.


PB