14.11.2021 – REPREZENTACE U20

Češi prohráli, ale z ragby umí udělat poezii, píše Rugby Europe

Foto (Rugby Europe): Adam Koblic v zápase proti Rumusku


Mladí čeští hráči do 20 let sice podlehli ve svém posledním zápase na mistrovství Evropy Championship Německu a skončili poslední, jako nováčci soutěže si ale vysloužili velký respekt. Zejména za zápas s Rumunskem: „Češi také umí z rugby udělat poezii,“ píše se v komentáři na oficiálních stránkách pořadatel Rugby Europe.

„V zápase proti Rumunsku proměnil český národní tým dopředu zdánlivě jednoznačný zápas v zábavnou podívanou, která měla vše: monstrózní průniky s balónem, nápaditou a organizovanou hru a okouzlující sebrání balónu soupeři,“ uvádí komentář, který dokonce pochvalně označil českého křídelního útočníka Jakuba Hrdličku za „Zloděje noci“. Vysloužil si to častým odebíráním míče Rumunům. Zápasu dle autora také nechyběly tvrdé skládky, intenzivní mlýny a nápadité pokládání pětek.

Podle článku byl působivé sledovat českého trenéra Romana Šustera, jak tým naladil a vyburcoval po přestávce, neboť mužstvo pak obdrželo pouhých šest bodů a sedmnáctkrát skórovalo.

„Češi v určitých fázích hry doslova excelovali,“ doplňuje komentář. „Nebáli se riskovat a byli hodně sebevědomí.“ Národní tým ve svém druhém zápase na turnaji nakonec podlehl Rumunsku 20:41.

„Česko zřejmě nebylo schopno vysoce favorizované Rumunsko porazit, ale rozruch, o který se postaralo, byl značný. Hráči ukázali to nejlepší z mládežnických kategorií v rámci Rugby Europe.“

Zápas o 7. místo: Německo – Česko 37:18

Ve včerejším zápase o umístění čeští mladíci podlehli Německu. „Mohli jsme určitě hrát líp, ve druhé polovině jsme už nedokázali udržet dobrou hru z úvodní části, možná v tom byla i fyzická stránka,“ uvedl k výkonu český útočník Adam Koblic. „Mrzí mě to, nemuseli jsme se od nich nechat tak přejet,“ doplnil.

Do úrovně Championship se tým probojoval z kvalifikace. Příští rok tedy z osmého místa půjde do kvalifikačních bojů znovu. „I když jsme v Championship nováčky, čekal jsem od nás trochu víc. Na druhou stranu je to pro Čechy to super výkon, protože jsme se zase dostali o kousek výš,“ uvedl Adam Koblic.

Vítězem ME Championship 2021 se stal tým Španělsko, který v napínavém finále porazil domácí Portugalce 15:9.


Příští týden přineseme o turnaji rozhovor s trenérem Romanem Šusterem.


Česko U20 na mistrovství Evropy Championship 2021 v Portugalsku:

Čtvrtfinále: Portugalsko – Česko 64:0
O umístění: Rumunsko – Česko 41:20
Zápas o 7. místo: Německo – Česko 37:18

Celkové pořadí:

  • 1. Španělsko
  • 2. Portugalsko
  • 3. Rusko
  • 4. Nizozemí
  • 5. Rumunsko
  • 6. Belgie
  • 7. Německo
  • 8. Česko

Více informací i záznamy všech utkání najdete zde:

Championship (rugbyeurope.eu)