06.11.2021 – REPREZENTACE MUŽI XV

Reprezentanti zdolali Maďary, pětky pokládali jen rojníci

Češi v zápase proti Maďarsku. Foto: Martin Flousek.


Kapitán českého týmu Dan Hošek se prudce rozběhnul, v rychlosti přebral přihrávku a prolétl kolem dvou protivníků. Zastavil ho až ten třetí a těsně brankovištěm. V samotném závěru zápasu proti Maďarsku přišel reprezentační výběr s pohlednými akcemi, do té doby to byl zejména boj. Češi sice Maďary v zápase skupiny mistrovství Evropy úrovně Conference porazili 31:13, ale nadřeli se. "Nebyl to náš nejlepší zápas, mám smíšené emoce," prohlásil po utkání útočník Martin Cimprich. "Hráli jsme dost pomalu, musíme přidat," konstatoval reprezentační kouč Miroslav Němeček.

Česku se nicméně povedl vstup do zápasu, už po půlhodině hry vedlo 17:0, když položilo dvě pětky a proměnilo trestný kop. Poté ovšem Maďaři začali mnohem lépe bránit, a zejména obě protivníkovy tříčtvrtky znemožňovaly domácím rozvinout jakýkoli pohlednější útok.

51659052013_7088761728_c-1.jpg

Utkání se rozkouskovalo, oba týmy navíc dělaly poměrně hodně chyb. Českému týmu se nedařily kombinace, rozehrávka po rucích, i díky lému čištění napadajících protivníků, vázla. Přechod do útoku byl pomalý. "Přestali jsme hrát, navíc jsme zavinili spousty trestných kopů," potvrdil rojník Lukáš Chytil. Maďaři dobře organizovali obranu a neustále měli český tým na "dostřel": od 54. až do 77. minuty drželi stav 24:13.

Až ke konci se projevila silová převaha českého výběru. Po opakovaném mlýnu domácí rojníci zatlačili Maďary do jejich brankoviště a zadák a kapitán Dan Hošek "přiklepl" pětku. "Šli jsme do toho jako papíroví favoriti, ale chybělo nám pár klíčových hráčů," řekl Dan Hošek. "Kluci předvedli co mohli." Spokojeně se po zápase tvářila tříčtvrtka Jan Tieber: "Užil jsem si to, mám velkou radost z vítězství." Všechny pětky českého týmu položili rojníci, tu poslední kapitán Hošek.

Příští zápas ve skupině mistrovství Evropy odehrají čeští ragbisti 27. listopadu v Lucembursku. Zápas s Lotyšskem byl kvůli covidové pandemii odložen na jaro. V pětičlené "české" skupině skupiny Conference 1 je také Švédsko. Oba zápasy se mají odehrát v květnu příštího roku. Do vyšší soutěže ME nazvané Trophy postoupí jen vítěz skupiny.

Česko - Maďarsko 31:13 (poločas 17:7)

Pětky českého týmu: Homer, Trunečka, Adámek, Hošek

Soupisky týmů a statistiky ZDE:

https://www.rugbyeurope.eu/competitions/conference...

Kompletní fotogalerii z utkání naleznete ZDE.