05.11.2021 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Porod, D1 a ragby. Robustní útočník ve sprintu stíhal vše.

Vyškovský zadák Jiří Pantůček ve svém typickém průniku v zápase proti Říčanům. Foto: Martin Flousek


Byl to mimořádný výkon. Nejdřív byl u porodu syna, pak uháněl po D1, nakonec naskočil do zápasu o titul mistra ragbyové extraligy. To vše stihnul v rozmezí pouhých dvou hodin. Jiří Pantůček ukázal, že má v hrudi pravé ragbyové srdce. Klíčový hráč klubu z Vyškova dorazil minulý týden na vyvrcholení soutěže do Říčan v 19. minutě, trenér ho okamžitě poslal na hřiště. Tak obrovskou cenu má pro tým skvěle technicky i silově disponovaný zadák. Pro mužstvo dýchá. „Jsem šťastný, vyhrál jsem už před zápasem,“ povídal v propoceném dresu okamžitě po utkání robustní útočník. Vyškov sice prohrál a titul tak získali ragbisté Říčan, ale Jiří Pantůček se usmíval na celé kolo: syn Matyáš, zdravý a čilý, byl na světě právě necelé čtyři hodiny.

Nástup šestadvacetiletého hráče na hřiště byl okamžitě znát. Na zaplněném říčanském ragbyovém stadionu okamžitě ožili i početní fanoušci vyškovského týmu. Ti příjezd hvězdy týmu netrpělivě vyhlíželi. „Už je tady,“ hlesl z říčanské lavičky útočník a zároveň asistent trenéra Jan Rohlík. Hned při prvním kontaktu s balónem Jiří Pantůček jednoho protihráč zbořil, a přes druhého, který ho skládal, stačil ještě dobře přihrát. „Jiří je neskutečný hráč, moc mu šlo o to, aby s námi hrál. Obrovsky si toho cením,“ uvedl kouč Vyškova Pavel Pala. „Pořád jsme se koukali, jestli už Jirka není na cestě. Jeho vstup na hřiště celý tým psychicky pozvednul.“

Pantůček toho v noci moc nenaspal, většinu času trávil ve vyškovské nemocnici. Jen minuty po porodu, který byl kolem poledne, vystartoval do Prahy. Zápas začínal o půl druhé. „Řídil jsem sám, svištělo to pořádně,“ usmíval se šestadvacetiletý ragbista. Někdejší dlouholetá opora reprezentace nyní v národním týmu nepůsobí, přednost má rodina a práce ve Vyškově, malý Matyáš má totiž starší sestru Emmu. V letech, kdy Jiří Pantůček přestoupil do Prahy a hrával za Spartu, to měl do reprezentace blíž. Do víkendového zápasu mistrovství Evropy úrovně Conference proti Maďarsku tak nenastoupí.

Když Pantůček nastupoval na hřiště, jeho tým už prohrával 0:13. Vyškov se ještě dotáhl na rozdíl sedmi bodů a zejména ve druhé půli svojí obětavou a tvrdou hrou zápas zdramatizoval, nicméně Říčanům nakonec, i díky vlastní taktické riskantní rozehrávce v samotném závěru, která nevyšla, podlehl 12:26. Novopečený dvojnásobný otec se blýskl několika průniky, asistencí u položení pětky Vyškova i skvělým obraným zákrokem, kdy ve zdánlivě ztracené situaci přesprintoval a zastavil rychlého irského útočníka Říčan Jacoba Finlayho, který už takřka pokládal pětku.

I po prohraném zápase tak začal Jiří Pantůček oslavovat, bylo co. A taky mohl. Jeho auto mu do Říčan odvezl jeden z fanoušků.

(pb)

Petr Býma

Jiri Pantucek_1.jpg