02.11.2021 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

Šampionem první ligy je Zlín, v dramatu zlomil Petrovice

Finálový zápas 1. ligy Zlín proti Petrovicím. Foto: Rugby Zlín


Strhující vyvrcholení přineslo finále play off první ligy. Domácí Petrovice dvě minuty před koncem vedly a k vítězství jim stačilo takticky udržet míč po vlastním mlýnu. Nepovedlo se. Zlín zatlačil, získal balón a položil pětku. Stav zápasu se srovnal a hosté pak rozhodli v prodloužení. "Zápas byl hodně tvrdý a hodně vyrovnaný, vyhrát mohly oba týmy," uvedl k zápasu Daniel Chytil, sportovní ředitel Zlína.

Zlín mohl v dramatickém závěru základní hrací doby dokonce zvítězit, po položené pětce a srovnání na 12:12 ale neproklopl za body. V dresu hostí se blýskla nová posila Thomas Geldmacher z Jihoafrické republiky, který má českou matku. Ten otevřel skóre pětkou již ve 4. minutě. Domácí pak dotlačili míč do brankoviště ve 22. minutě a srovnali na 7:7. Tak skončil i poločas.

V 51. minutě ztratil Zlín autové vhazování na půli, Petrovice rychle zaútočily a položily pětku na 12:7. Po srovnání v samotném konci základní hrací doby přišlo nastavení. Hned v úvodní části nastavení hraného na 2x15 minut zlínský David Končák zakončil ofenzivní akcí položením pětky, kterou kopem potvrdil Lukáš Škrobák. 19:12 pro Zlín. Stejný hráč pak kopem ještě před přestávkou v prodloužení navýšil vedení hostí na 22:12. Petrovičtí v závěrečných patnácti minutách už neměli sílu na otočení výsledku.

Vzhledem ke zkrácenému formátu obou mužských patnáctkových soutěží, extraligy i první ligy, se letos mezi soutěžemi nepadá a nepostupuje. „Je to zmraženo, ale kluci jsou moc rádi, že vyhráli,“ dodal Daniel Chytil. „“V příští sezoně budeme opět hrát naplno, případný postup by byl samozřejmě motivací pro celý tým,“ uzavřel zlínský sportovní ředitel.

Celý zápas včetně prodloužení absolvovala i petrovická útoková spojka a osmačtyřicetiletý veterán týmu Antonín Brabec. "Hned na začátku jsme udělai chyby a dostali lehkou pětku, na konci jsme to zase nezvládli takticky," připustil Antonín Brabec. "V prodloužení jsme už neměli dost sil, Zlín nás přehrál."

PetroviceZlin3.jpg

Rugby Zlín, vítěz 1. ligy 2021

V utkání o třetí místo podlehl spojený tým ARC Iuridica/Říčany B ostravskému Sokolu Mariánské Hory 12:32, po poločase 0:17. Na hřišti v Chrášťanech u Prahy hosté protivníka zatlačili hned v úvodu a po rychlých útocích položili dvě pětky. Domácí srovnali krok až ve druhé půli, začali ostravské hráče přetláčet v mlýnech a výrazně zrychlili rozehrávku. „Je to pro nás zklamání, Ostrava vyhrála nasazením, my ho zejména v první půli neměli, chyběla nám i lepší komunikace. Druhá půle už byla lepší, tým se stabilizoval,“ konstatoval Jan Homola, jeden z trenérů ARC Iuridica/Říčan B.

Utkání o páté místo se neuskutečnilo, kontumační výhru 30:0 nad brněnskou Bystrcí tak bral Havířov. V zápase o sedmou pozici spojený tým Plzeň/Rakovník/Kralupy nad Vltavou porazil Rugby Šumava Nýrsko 45:24.

První liga se letos odehrála rozdělena na konference Čechy a Morava. Týmy se po základní části utkaly mezi sebou v play off.


1. liga - play- off

Finále

domácí
výsledky
hosté
RK Petrovicepetrovice_20-1.jpg12 : 22 po prodl.
(7:7,12:12)
pětky 2:3
zlin_20.jpg RC Zlín

Zápasy o umístění: 3., 5. a 7. místo

domácí
výsledky
hosté
Spol. Iuridica / Říčany B iuridica_20.jpg/rcrm_logo_2015_20.jpg12 : 32
(0:17)
pětky 2:5
marh_ora_20.jpg SK Mariánské Hory
RC Brno Bystrcbystrc_logo_20.jpg

0 : 30
kontumace

havirov_20.jpg RC Havířov
Rugby Šumava Nýrskosumava_nyrsko_20.jpg24 : 45
(5:19)
pětky 4:7
spol_plz_rak_kra_20.jpgSpol. Plzeň/Rakovník/Kralupy n-V