29.10.2021 – REPREZENTACE ŽEN XV

Ženy podlehly Švédsku, hrály po dvou letech



České ragbyové reprezentantky prohrály v zápase mistrovství Evropy úrovně Trophy se Švédskem 12:31. Utkání hrané v Nörrkopingu bylo pro tuzemské hráčky první startem za národní patnáctkový tým po dvou letech. Tak dlouho trvala přestávka zaviněná covidovou pandemií. "Švédky byly aktivnější, daly do toho víc srdce i hlavu," uvedl po utkání kouč českého týmu Petr Pořízek. "Prostě vítězství víc chtěly."

Českým hráčkám nevyšel hned úvod zápasu, inkasovaly hned ve 2. minutě. Švédky položily pětku po velké chybě v obraně a kontrolovaly už i zbytek zápasu. "Na to, že jsme dva roky nehráli žádný zápas, tak jsme odvedli dobrý výkon," hodnotil Petr Pořízek. Týmu před startem evropského šampionátu smolně odpadly oba přípravné zápasy.

České hráčky si před zápasem věřily. "O to více je z nich cítit velké zklamání," podotkl kouč. Obě pětky českého týmu položila tříčtvrtka Julie Doležilová. Tým nyní čekají dva další týmy ve skupině, nejprve již v sobotu 6. listopady od 10:30 hodin na stadionu Tatry Smíchov Finky, později pak Švýcarky. "Finky hrají podobně jako Švédky, ale jsou slabší v útoku. Dobře se na ně připravíme," řekl Petr Pořízek

Před dvěmi lety se oba tyto týmy utkaly a to na půdě Tatry Smíchov. Zápas skončil výhrou našich žen 17:5. "Švédky tak toužily po odvetě, to se jim povedlo," řekl Petr Pořízek.

Český národní tým se na utkání připravoval od léta, kdy proběhly první víkendové srazy a začaly i pravidelné středeční regionální tréninky v Praze a ve Vyškově. Poslední sraz před tímto Trophy utkáním se uskutečnil o minulém víkendu ve Vyškově. "Tam se nominované hráčky soustředily hlavně na taktiku na nadcházející zápas a ladily standardní situace," prozradila Kateřina Baťhová, manažerka reprezentačního výběru.

Příští víkend se tedy český tým utká doma s Finkami, na stadionu Tatry Smíchov. Ve čtyřčlenné skupině evropského šampionátu Trophy je ještě Švýcarsko. V úvodním zápase před čtrnácti dny Švédky porazily Finky 24:10.


Hlavní trenér Petr Pořízek nominoval na zápas se Švédskem tyto hráčky:


Dominika Holčíková RC Sparta Praha

Aneta Šmejdová RC Sparta Praha

Karolina Filsáková RK Petrovice

Natálie Kollmanová JIMI RC Vyškov

Gabriela Špačková RC Zlín

Alžběta Sůsová RC Sedlčany

Petra Křiklánová RC Tatra Smíchov/MRC Malmo

Anna Benešová RK Petrovice

Bohuslava HostinskáRC Dragon Brno

Kristýna Plevová RC Tatra Smíchov

Tereza Haffnerová RC Sparta Praha

Sára Lea Exnerová RC Sparta Praha

Jana Urbanová RC Sparta Praha

Tessina Braunerová Wasps RFC

Zuzana Žaroská JIMI RC Vyškov

Karolína Hudečková JIMI RC Vyškov

Viktorie Lančová RC Tatra Smíchov

Michaela Kovářová RC Mountfield Říčany

Kateřina Nováková RK Petrovice

Julie Doležilová RC Tatra Smíchov

Tereza Baťhová RK Petrovice

Petra Vacková RK Petrovice

Hana Běhalová RC Dragon Brno