20.10.2021 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Slavia se v duelu kola utká s Přeloučí

Foto: Jana Ševčíková


Neprožívají zrovna hvězdnou sezonu. Oba týmy z nadcházejícího zápasu kola se krčí na chvostu ragbyové extraligové tabulky: Slavia je předposlední s pěti body, Přelouč ještě za ní a bez bodu. „Nejsme zrovna v top formě," připouští sportovní ředitel a vedoucí týmu přeloučských Martin Kohout. „Moc se nám nedaří, navíc nás doprovázejí zranění."

Tým oslabuje i fakt, že několik hráčů studuje přes týden na vysokých školách v Brně a chybí tak na trénincích. Přelouč navíc celou zkrácenou sezonu trápí poměrně úzký kádr, přesto je schopna dodávat hráče do reprezentace. Jan Čížek dokonce v říjnovém zápase proti Německu mužstvo jako kapitán vedl. „Bylo to poprvé v historii přeloučského ragby," uvádí Martin Kohout. Členy národního týmu jsou i Kohoutův synovec Jan a Jakub Čížek, všichni útočníci. Tým chce podle Martina Kouhouta proti Slavii vyhrát.

Zranění ale trápí i Slavii. „Je to tak, hráčů se zdravotními problémy máme strašně moc," říká Martin Javůrek, trenér týmu. Z dramatického zápasu uplynulého kola extraligy proti Dragonu Brno si jeden z hráčů odnesl zlomený nos. Slavia zvítězila těsně 19:17 a to až pětkou v nastavení. Tým měl na samotném konci k dispozici trestný kop, ale pro vítězství musel vhodit míč do hry. Povedlo se.

Slavia letošní sezonu odstartovala dobře, v prvním kole jen o kousek podlehla silné Tatře Smíchov. Pak už se tolik nedařilo. „Cílili jsme na šesté místo, počítali jsme s tím, že můžeme porazit Brno a právě Přelouč," říká Martin Javůrek. „Vše ostatní už by bylo navíc," uznává kouč kvality vedoucí pětice týmů. I Slavia přesto má dva hráče v reprezentačním výběru mužů: útočníka Davida Miřáckého a mlynáře Pavla Šímu.

Zápas Slavie s Přeloučí začíná v sobotu 23. října ve 14 hodin. „Loni jsem se loučil s ragby právě zápasem proti Slavii, který nám vyšel. Tak jsem si říkal, že tam teď naběhnu znova," uzavírá s mírnou nadsázkou pozvánku na zápas jednapadesátiletý Martin Kohout.

PB