16.10.2021 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Sparta v dramatu odolala náporu lídra

Foto Miloš Březina


Mimořádně dramatický byl víkendový zápas kola ragbyové extraligy. Domácí Sparta, která suverénně opanovala první půli zápasu proti Vyškovu, čelila ve druhé části obrovskému náporu doposud vedoucího týmu tabulky. Sparťani uhájili nejtěsnější vítězství – o bod. „Ve druhém poločase měli mnohem častěji balón, nehráli jsme moc dobře," prohlásil po zápase Jacobus Nicolaas Uys, sparťanský vazač.

Sparta prakticky od počátku zatlačila Vyškov na vlastní polovinu a za dvacet minut položila dvě pětky. Hosté nepřesně kombinovali a prakticky nebyli vůbec nebezpeční. Sparta trestným kopem navýšila vedení na 15:0. O přestávce trenér hostí Pavel Pala týmu domluvil a bylo to znát. Vyškov výrazně přidal na důrazu, hráči zrychlili a tým po pár minutách položil pětku. Hodně vidět byl například vazač Ondřej Kovář, který chytrou, drzou a důraznou hrou sbíral napříč sparťanskou obranou důležité metry. Vzadu jistil vyškovské dobrým výkonem fyzicky i technicky mimořádně disponovaný někdejší hráč Sparty a reprezentace Jiří Pantůček.

Převaha a tlak Vyškova nestačily. Klíčové sparťanské body položil pětkou hbitý Sheldon Fortuin, člen širšího kádru české ragbyové reprezentace. Hosté se dotáhli již jen na rozdíl bodu. „Je to škoda, první poločas jsme prostě měli špatný," litoval po utkání Pavel Pala. Kouč cítil, že tým mohl Spartu udolat.

Vedle Fortuina a Uyse nastoupili za Spartu i další hráči s původem v cizině jako Gruzínec Vakhtang Palodze či Kanaďan Matt Sutherland, který do Česka přijel jako student na program Erasmus. Nejsledovanější ale byli dva nováčci – Namibijci Peter John Walters a Peter James Diergaardt. Zatímco druhý jmenovaný ve druhém poločase střídal, Walters, muž který v roce 2019 na mistrovství světa nastoupil za Namibii proti Jižní Africe, odehrál celé utkání. „Musím říct, že světový šampionát je teda mnohem tvrdší liga," porovnával po zápase úroveň extraligy usměvavý Namibijec. On i PJ Diergaart přijeli do Česka na několik měsíců jako kamarádi Nicolaase Uyse. Na sparťanském hřišti tak byla o víkendovém zápase velice často slyšet afrikánština, kterou na sebe povolávala dvojice Jihoafričanů s dvojicí Namibijců.



RC Sparta Praha


20 : 19
(15:0)
pětky 3:3


RC JIMI Vyškov


FOTOGALERIE MILOŠE BŘEZINY ZDE


sparta_vyskov_2021.pdf


PB