04.10.2021 – REPREZENTACE MUŽI XV

Hopp: Prohraný zápas s Německem nám otevřel oči


Byl to tvrdý střet. Čeští ragbisté narazili v přátelském zápase s Německem, v sobotu v Petrovicích podlehli silnějšímu soupeři 17:49. „Už prvních deset minut bylo pro nás takové otevření očí, každý balón, každá standardka byla rychlejší než jsme zvyklí například v extralize," komentoval úvod, ve kterém se Němci rychle ujali vedení, Matyáš Hopp, česká útoková spojka.

stories_20211002_165922_MF5_8353.jpg

Pro domácí tým se jednalo o přípravu před listopadovým trojblokem utkání v rámci mistrovství Evropy s Maďarskem, Lotyšskem a Lucemburskem. „Kluci do toho dávali všechno. Neměli jsme moc tréninků v plném počtu hráčů, před listopadovým mistrovství Evropy to ale napravíme," uvedl k výsledku Jan Čížek, který poprvé nastoupil jako kapitán.

Přeloučská tříčtvrtka před zápasem spoluhráče hecovala. „V Přelouči mi to jde, přiznám se, trochu líp, jsou tam mladí kluci. Tady jsou všichni mnohem zkušenější," doplnil Jan Čížek, podle kterého je stát se kapitánem reprezentace sen každého ragbisty. „Pokud tuto příležitost dostanu i příště, věřím, že to bude jen lepší a lepší."

Český tým prohrál první půli jednoznačně 0:23. První pětku položili domácí až po změně stran v 50. minutě. Rychlí a tvrdí Němci ale rychle odpověděli. Český tým se tak v průběhu zápasu nikdy soupeři nepřiblížil „na dostřel". „Německo bylo lepším týmem, máme na čem pracovat," konstatoval Miroslav Němeček, reprezentační kouč.

„Musím přiznat, že jsme si zápas pohlídali," uvedl německý útočník Nikolai Klewinghaus. Odchovanec jihoafrického ragby a po otci Němec nasbíral dohromady 17 bodů, z českých hráčů pak dvě pětky položil říčanský Tomáš Adámek, třetí přidal James Faktor, který hraje soutěž na Britských ostrovech.

galerie_20211002_162714_MF5_8148.jpg

Němci byli po celý zápas rychlejší, tvrdší a přesnější. Pohotově přenášeli hruy ze strany na stranu, čehož pak využívali k bodovým zápisům. S výjimkou velké nepřesnosti ke konci utkání, kdy nabídli českému týmu položení třetí pětky, prakticky výrazně nechybovali. „Je to prostě mezinárodní úroveň," uvedl Matyáš Hopp.

„Němci mají zažité větší automatismy v rychlosti, nám to nevycházelo, dostávali jsme relativně laciné body a i tak jsme jim mohli dát ještě tři pětky navíc," uvedl hráč pražské Pragy. „Vezmeme si velké ponaučení, musíme hrát ve větší rychlosti a s lepší fyzičkou. Byla to skvělá příprava, která nás může přichystat na to, že to tam rozsekáme," doplnil Matyáš Hopp.

Kompletní fotogalerii k utkání naleznete ZDE.

Foto: Martin Flousek

(PB,PM)