04.10.2021 – REPREZENTACE U20

Srdce, bolest i hrdost. Dvacítka slaví historický postup pro české ragby.


Byl to emotivní zápas. A historický úspěch pro české ragby. Reprezentace do 20 let v sobotu skolila Polsko 31:20 a postoupila do nejvyšší úrovně mistrovství Evropy kategorie U20 Championship. „Zažívám teď hodně silné emoce, kluci dokázali to, o čem jsme dlouho snili," prohlásil ihned po zápase viditelně dojatý kouč týmu Roman Šuster. „Je zatím spousta práce trenéru, klubů, samotných kluků," doplnil někdejší špičkový rojník a dlouholetá opora mužského národního týmu.

Podle Romana Šustera jeho tým předvedl velkou kolektivní sílu, což bylo vidět zejména i ve druhé půli zápasu, kdy se Poláci kousli, hráli velice dobře a dostali domácí tým na hřišti v pražských Petrovicích pod tlak. „Soupeř ke konci chytře využíval celý prostor hřiště," komentoval Roman Šuster.

20211002_130422_MF5_6855.jpg

V první půli byli přitom Češi jednoznačně lepší, vyhráli ji 21:0. Poláci pod velkým tlakem dělali chyby. To se po půli proměnilo, nicméně domácí nápor ustáli. „Potvrdila se mentální odolnost týmu, držíme spolu, projevila se i hrdost na to reprezentovat naši zemi. Řekli jsme si před zápasem, že každý máme někoho, pro koho chceme hrát," řekla po utkání útoková spojka Samuel Dupuy. Ten v zápase využil i zkušenosti nasbírané v angažmá ve Francii. „Na trénincích je tam vyšší zátěž než u nás, jede se v tempu, je to velká kardiovaskulární změna," doplnil hned po zápase Samuel Dupuy. „Teď už se těším na sprchu a na pivo."


51542508774_716f03f312_c.jpg

První zápas za Česko absolvovala tříčtvrtka Alex Young, po otci Brit, po matce Čech. Hned v premiéře položil pětku. „Jsem tady moc rád, umožňuje mi to můj původ, taťka pochází kousek od Londýna, mamka je z Trutnova," uvedl hráč druhé nejvyšší soutěže ve Walesu. „Poláci měli větší hráče, ale my jsme byli rychlejší," doplnil Alex Young češtinou s britským přízvukem.


Nadšený a vyčerpaný byl po utkání kapitán týmu Jan Matěj Haš. „Jsem hrozně vděčný všem, kdo nás přišli podpořit," prohlásil odolný rváček. „Hraju za reprezentaci šest let, a ještě jsem nikdy Poláky neporazil. Rozhodlo srdce, chtěli jsme víc. Přišli jsme vyhrát. Nebál jsem se, říkal jsem klukům, že to bude bolet," řekl Jan Matěj Haš ve vůbec prvním rozhovoru pro média, a to hned pro Českou televizi.

51541973706_760bcb8396_c.jpg

Juniorský tým si vybojoval účast na turnaji mistrovství Evropy v Portugalsku, který se odehraje 6. – 14 listopadu. Vybojovat účast na mistrovství Evropy se českým mladíkům podařilo již v roce 2019, avšak turnaj byl týden před jeho realizací zrušen z důvodu pandemie. Letos tak tým potvrdil vzrůstající úroveň českého ragby a poprvé v historii se tohoto turnaje účastní. Celý tým se podle kouče na klání hodně těší. „Je to sport, ten děláme pro emoce. Za tvrdou dřinu přišel velký úspěchy a ten si teď užíváme," uzavřel Roman Šuster.

Body v zápase zaznamenali druhořadníci David Mašek (5) a Ondřej Bejček (5), tříčtvrtka Alex Young (5), křídlo Jakub Hrdlička (5) a útoková spojka Samuel Dupuy (11).

Žlutá karta: mlynář Karel Kajta.

Fotogalerii z utkání najdete ZDE.

foto: Martin Flousek

(PB,PM)