30.09.2021 – REPREZENTACE MUŽI XV

Reprezentaci proti Německu vyztuží nastupující generace

Bude to zápas, který hodně napoví. Sobotní střet českých ragbistů s Německem v Petrovicích má reprezentačnímu kouči Miroslavu Němečkovi ukázat, jak na tom hráči po dlouhé covidové pauze jsou. „Je potřeba vyhrát, to je bez debat, ale klíčové bude, jak na tom jednotliví hráči i celý tým je," říká kouč.

Přátelský zápas je přípravou na blok důležitých soutěžních zápasů v listopadu, Miroslav Němeček proto plánuje zařadit do sestavy i nováčky. „Dorůstá nám generace hráčů z výběru do 20 let, vzniká tam důležitá návaznost, která dříve tolik nebyla," uvádí trenér. „Mládežnický výběr velice dobře vede Roman Šuster, je to znát."

Šanci proti Německu, které nedávno sestoupilo z vyšší úrovně a jeho ragbyový svaz má finanční problémy, tak zřejmě dostane mohutný říčanský pilíř Tomáš Stránský nebo rváček Vlastimil Diviš z Pragy. „Vlasťa zaznamenal obrovský posun, je vidět, že na sobě pracuje," doplnil Miroslav Němeček. Z hráčů působících v zahraničí bude mít trenér k dispozici Jamese Faktora. Ten by měl nastoupit jako rváček. Poslední zápas odehrála patnáctková reprezentace na jaře v Chorvatsku.

V podzimním bloku o postup do vyšší úrovně mistrovství Evropy se Česko utká s Maďarskem, Lotyšskem a Lucemburskem. Věřím, že postoupíme," říká Antonín Brabec, sportovní ředitel České rugbyové unie. „Konfrontace s Německem, tedy papírově silnějším soupeřem, hodně napoví, je to je den z týmů na té úrovni, s jakou se chceme příští sezónu potýkat."

V předzápase se utká reprezentace do 20 let s Polskem. „Je to obrovsky důležitý zápas," říká Roman Šuster. „Očekávání jsou velká, soutěžní utkání jsme nehráli rok a půl." Případné vítězství přinese českým mladíkům postup na mistrovství Evropy. „Je to pro nás vlastně největší zápas, jaký teď může být," doplňuje Roman Šuster.


PB