13.09.2021 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Souboji Jihoafričanů kraloval hráč Tatry

Hráč Tatry Smíchov Jacques Fick právě skládá sparťanského Sheldona Fortuina. Foto: Miloš Březina


Dva velcí jihoafričtí kamarádi se střetli v nejostřeji sledovaném duelu 2. kola české ragbyové extraligy. Po zápase se usmíval jen jeden z nich: útoková spojka Tatry Smíchov Jacques Fick. Sparťanský křídelník Sheldon Fortuine naopak klopil hlavu. Jeho tým podlehl tatrovákům 22:39, přestože byl po většinu utkání na „dostřel" vítězství.


„Porazili jsme sami sebe, nebyli jsme dostatečně disciplinovaní," kroutil hlavou po závěrečném hvizdu viditelně smutný Sheldon Fortuine. V zápase neskóroval, naopak v jeho závěru smolně „asistoval" u položení pětky protihráče Michaela Neužila, který se prosadil po sebevědomé individuální akci.


Naopak Jacques Fick nakopal bodů dvanáct. „Není nic lepšího, než odehrát dobrý zápas," hlásil po utkání usměvavý Jacques Fick, podle kterého byl jeho tým lépe motivován. „Sparťani jsou sice větší, ale projevila se naše herní převaha," doplnil pak Jihoafričan.


Sparta měla lepší nástup a rychlou pětkou ovládla první dvacetiminutovku. „Neplašili jsme, hráli přesně to co jsme chtěli a trpělivost se nám vyplatila," uvedl po zápase trenér Tatry Jan Oswald. Domácí nejprve srovnali krok a poté se ujali vedení. Sparta se ale nevzdávala, snížila na rozdíl dvou bodů.


Poslední čtvrthodina ale jednoznačně patřila Tatře, přikovala soupeře na jeho polovinu. „Byli jsme rychlejší a agresivnější," souhlasil Jan Oswald. Sparta pod tlakem chybovala, čehož Tatra dokázala využít.


PB