31.08.2021 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Extraliga: Vyškov ukázal sílu

Několik překvapení přineslo první kolo ragbyové extraligy mužů, která se letos odehraje ve zkráceném formátu. Patří k nim jak poměrně vysoká porážka Pragy ve Vyškově, tak i do posledních minut napínavý souboj Slavie s favorizovanou Tatrou Smíchov. Přinášíme několik ohlasů po utkáních.

RC Jimi Vyškov – RC Praga Praha 49:24

Pražský tým nastoupil v moravské ragbyové baště bez kapitána a tvůrce hry Matyáše Hoppa. A bylo to znát. „Chyběl nám hlavně v obraně, umí si to tam dobře zorganizovat," uvedl Albert Froněk, hráč Pragy a reprezentant. Vyškov ukázal sílu v útoku, položil sedm pětek a nasbíral nejvíce bodů ze všech extraligových týmů. „Je to vždycky těžký soupeř, jsou hodně šikovní," doplnil Albert Froněk, podle kterého díky letošnímu zkrácenému formátu musí Praga příští kolo vyhrát: „Porážka mě naštvala, jestli chceme v letošním ročníku extraligy uspět, musíme si jít pro vítězství."

2021_1.kolo_Vyškov-Praga_1.jpg


RC Slavia Praha – RC Tatra Smíchov 18:25

„Slavia mě dostala," řekl po zápase Jihoafričan ve službách Tatry Smíchov Jacques Fick. „Hráli skvěle, dobře bránili, dávali si rychle a přesné přihrávky. V dalších kolech určitě zaskočí jeden ze silných týmů." Tatrovka nakonec vítězství uhájila, přestože po první půli prohrávala 10:18. Výhru urvala až v závěru. Smíchovský chybělo v sestavě několik reprezentantů, například Marek Šimák, Karel Berounský či Daniel Stárka. Ti všichni by měli být připraveni na příští zápas proti Spartě.

2021_1. kolo_Slavia-Tatra.jpg


RC Přelouč – RC Spa
rta Praha 8:35

Další Jihoafričan, tentokráte ve službách pražské Sparty, Sheldon Fortuine zhodnotil zápas proti Přelouči: „Nebylo to vůbec tak jednoznačné jako vypadá výsledek, na můj vkus jsme dělali dost chyb. Hráči Přelouče hráli dost fyzicky, dali do toho hodně úsilí a zápalu. Mají můj velký respekt."

Spartu čeká v příštím zápase duel kola proti Smíchovu. „Proti Tatře to bude mnohem těžší, ale věřím, že ji dáme," doplnil Sheldon Fortuine, který již díky „naturalizaci" patří do českého reprezentačního týmu.

2021_1 kolo_Přelouč-Sparta.jpg

RC Dragon Brno – RC Mountfield Říčany 11:31

V deštivém počasí domácí vzdorovali jen v prvním poločase a hostující Říčany v pohodě kontrolovaly hru.

2021_1.kolo_Dragon-Říčany.jpg

Petr Býma

(pb)

Foto: Arny Lukáč, Ladislav Homola, David Kostelka, Martin Košata