18.07.2021 – REPREZENTACE U18

​Reprezentace U18 skončila sedmá, ale ukázala sílu

České sedmičkové ragby jde po velkých úspěších mužského a ženského výběru minulý týden na mistrovství Evropy nahoru i v mládežnické kategorii. Hráči do 18 let sice skončili sedmí na ME Championship v Polsku, ale jako nováček soutěže ukázali sílu.

„Dobyli jsme historické vítězství nad finalistou soutěže Ruskem a byli kousek od výhry nad silným Španělskem," zhodnotil turnaj asistent trenéra Tomáš Kohout. „Když jsme přitom na šampionát odjížděli, nechtěli jsme jen skončit poslední."

Mladíci dnes ve vyřazovacích bojích nestačili na suverénní Francii, poté smolně podlehli Polsku a v závěru turnaje, který se odehrál v Gdaňsku, jasně přehráli Litvu. „Mrzí mě zápas s Poláky, prostě jim to sedlo, nedělali chyby," hodnotil Tomáš Kohout.

IMG_9518.JPG

Podle asistenta trenéra byli Češi po prvních dvou zápasech považováni rozhodčími za štiku turnaje,který se odehrál v Gdaňsku, pak jim ale trošku došel dech. „Nejsme ještě zvyklí hrát s tak dobrými soupeři," konstatoval Tomáš Kohout.

Podle kouče ale Česko na tuhle úroveň ME rozhodně patří. "Hra je příslibem do budoucna pro české národní týmy mužů v sedmičkách i v patnáctkách. Ještě před pár lety byl problém vybrat na sedmičkové zápasy dvanáctku hráčů, letos jsme už pracovali s třiceti kvalitními ragbisty. Počty i kvalita mladých hráčů jednoznačně narůstá," uzavřel Tomáš Kohout.

U18 7s POL.jpg

Championship vyhrála jednoznačně Francie, která ve finále rozdrtila Rusko. Třetí příčku bere Španělsko po vítězství nad Belgií. Hráči Francie v celém turnaji neinkasovali ani bod.

Česko pro příští sezonu zůstává v úrovni Championship. Letošního klání se zúčastnilo pouze osm týmů z tradičních dvanácti, už před turnajem tak bylo jasné, že nesestupuje nikdo. Účast týmů poznamenala koronavirová omezení v jednotlivých zemích.


Nedělní výsledky českého týmu U18:
Čtvrtfinále: Česko - Francie 0:50
Zápas poražených čtvrtfinalistů: Česko Polsko 10:19
Zápas o 7. místo: Česko - Litva 40:0

Podrobnosti o turnaji ZDE

Foto:Krzysztof Czapkowski

(PB)