15.07.2021 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Holky vědí, že to bude mít obrovský dopad


Záře reflektorů mu nesedí. Při hře zůstává navenek klidný, zamyšleně postává u lavičky a pečlivě sleduje hru. „Finále proti Ukrajině jsem skoro neviděl. Musel jsem si ho na druhý den pustit na videu," usmívá se Vít Chalupa, trenér české sedmičkové reprezentace žen.Naráží na světla, které ho oslňovaly při vyvrcholení turnaje mistrovství Evropy Trophy o víkendu v Budapešti. Češky v něm sice podlehly Ukrajině, ale spolu s vítězkami postoupily do nejvyšší evropské úrovně Championship.

Co postup znamená pro české ragby?
Podle reakcí okolí, vedení ragby i samotných hráček, bych řekl, že se to považuje za velký úspěch. Já to vnímám hlavně jako závazek k další práci.

Vnímají to tak i hráčky?
Ano a hodně. Už když holky dostávaly medaile, hovořily o tom, že náš postup bude mít obrovský dopad, že to posune celé ženské české ragby. Budeme hrát mnohem lepší soutěž, potkávat špičkové ragbistky, nároky vzrostou.

Jsi spokojen se hrou týmů na Trophy?
Jsem, vlastně nám pořádně nevyšly jen dva zápasy. Oba v Budapešti, jeden proti Finsku a finále s Ukrajinou. Třeba Švédky jsme ale porazili dvakrát a dost jednoznačně. Ještě nedávno jsme je přitom považovali za rovnocenný tým. Myslím, že jsme ve hře udělali velký skok.

Jaký má tým cíl příští rok v Championship?
Za důležitější než výsledek považuji to, jak budeme hrát, jak se budeme zlepšovat. Z dlouhodobějších cílů bych vyzdvihl potřebu zavedení rozvojového systému do ženského ragby. Bylo by skvělé mít vedle áčkového výběru i tým developmentu. Ten by přinesl i silný impuls pro mladé hráčky, které by v něm taky mohly nastupovat a postupně růst.

Třeba rozvoji mužských sedmiček pomáhá zázemí Armádního sportovního centra Dukla Praha, kde pravidelně trénuje páteř reprezentace. Máš na mysli něco podobného?
Muži jsou dál než my, určitá forma sportovního centra by nám moc pomohla. Takže odpověď je ano.

Když mluvíš o úspěchu, vždy zdůrazníš, že je to týmová práce.
Ano, i proto jsem před hrou neuváděl základní sestavu. Jsme tým, každý člen je důležitý. Samozřejmě včetně skvělých členů realizačního týmu, které mám kolem sebe.

Vít Chalupa (45)
Někdejší dlouholetý hráč Slavie Praha. Má i starty za patnáctkovou a sedmičkovou reprezentaci. Hrával jako vazač ale i tříčtvrtka, výjimečně na křídle. Jako jeden ze dvou hrajících trenérů se podílel na zisku extraligového titulu Slavie v roce 2010.

European Sevens Championship
V soutěži se český tým příští rok utká například s Ruskem, Španělskem či s Polskem. Vyrovnané souboje by výběr, pokud ještě více zabere v přípravě, měl podle Víta Chalupy hrát například s Walesem, Německem či Rumunskem.

Kvůli pandemii covidu a neúčasti na turnajích sestupují ze Championship do soutěže Trophy silné týmy tradičních ragbyových velmocí jako Anglie, Francie či Irska.

MIMOŘÁDNĚ POVEDENOU FOTOGALERII Z ME TROPHY ŽEN NAJDETE ZDE

Petr Býma, hráč ARC Iuridica Rugby