10.07.2021 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ragbistky jdou mezi evropskou elitu


České reprezentantky v sedmičkovém ragby se probojovaly do nejvyšší evropské soutěže Championship. Postup si zajistily už v dnešním semifinále nižší úrovně Trophy, ve kterém porazily v maďarské Budapešti Švédky 26:0. Do vyšší soutěže postupují společně s Ukrajinkami, se kterými dnes večer odehrají finále. „Postup je skvělý, taky mě těší, že naše hra se pořád zkvalitňuje," uvedl trenér reprezentace Vít Chalupa. „Jsme na koni, postup posílí celé české ragby. Věřím, že se s tím dobře popasujeme," doplnila reprezentanka Jana Urbanová.

20210710_ME 7s_ženy_6.jpg

Do Championship jdou dva nejlepší tým v součtu turnajů v Budapešti a červnového klání v chorvatském Záhřebu. V něm Češky ve finále porazily právě Ukrajinky, oba týmy tak již nemůžou být předstiženy.

Proti Švédkám český tým vyrukoval s podobnou strategií jako v semifinále prvního turnaje v Chorvatsku, kde je také porazil. Rychlá a kombinační hra spolu s pozornou obranou a tvrdými skládkami na soupeřky platila, české hráčky zápasu naprosto dominovaly. „S nadsázkou bych řekla, že jsme je zdevastovaly," uvedla vedoucí týmu Zuzana Steppanová.

20210710_ME 7s_ženy_4.jpg

Do soutěže Championship postoupilo loni například Německo či Rumunsko. Hraje v něm například i Španělsko či Polsko. Na olympijské hry do Tokia, která začínají za dva týdny, obsadily tři postupová místa určená pro Evropu Francie, Rusko a Velká Británie. Ženský titul z olympiády 2016 v brazilském Rio de Janeiro obhajují ragbistky Austrálie. Sedmičkové ragby se tehdy na programu her objevilo vůbec poprvé.

Foto: Martin Flousek

(pb)