19.06.2021 – REPREZENTACE 7S

Muži i ženy zabojují o postup mezi evropskou elitu

České ragby dnes mělo velký den. Ženský i mužský reprezentační tým vyhrál svoji skupinu na mistrovství Evropy úrovně Trophy a budou zítra ve vyřazovacích bojích usilovat o postup mezi elitu. V chorvatském Záhřebu ženy jednoznačně zvítězily ve všech třech utkáních, muži podlehli Lucembursku. Právě s tímto soupeřem se v neděli utkají ve čtvrtfinále, ženy vyzvou Moldavsko. „Lucemburčany už nepodceníme, věci, které byly špatně jsme si už řekli," je přesvědčen trenér mužské reprezentace Jan Rohlík.

„Zatím vše vychází podle plánu, chceme do finále," věří Vít Chalupa, trenér ženského výběru.

Češky by po Moldávii čekalo pravděpodobně Švédsko, ve druhé polovině vyřazovacího pavouka je největším favoritem Ukrajina. Češi by v případě vítězství nad Lucemburskem šli v semifinále na silnou Belgii.

Muži zítra hrají čtvrtfinále od 11:54, ženy už od 10:42. Přímé přenosy sledujte na https://www.rugbyeurope.eu/rugby-europe-tv/

Muži dnes vstoupili do turnaje smolně. Lucembursku podlehli těsně 12:14. Český tým sice začal dobře, první pětku položil Karel Berounský. Poté ovšem začalo přibývat chyb, za které rozhodčí uděloval trestné kopy proti našemu týmu. Chyběl nám dobrý pohyb, z toho pramenilo mnoho chyb a ztráty balónů," uvedl trenér Jan Rohlík.
Čeští hráči se dostávali pod tlak, nekombinovali přesně, ztráceli balóny. Lucemburčani rychle položili dvě pětky. Tým navíc oslabilo zranění Alberta Froňka, který se zlomeným nosem musel střídat. "Nedrželi jsme dobře balón," řekl kapitán týmu Matyáš Hopp. "Lucembursko bychom měli porážet." Lucemburčani hráli rychleji a dravěji. "Pozdě jsme přistupovali k čištění balónů," připustil Marek Šimák. Snaha o závěrečný tlak přinesla pouze položení pětky Jakubem Havlem, navíc český tým nedosáhl.

Ženy v prvním zápase jednoznačně přehrály slabší turecký výběr 55:0, zápas místy připomínal trénink. "Trošku nervy jsem měl jen na začátku, než jsme konečně začali pokládat pětky," zhodnotil utkání trenér Vít Chalupa."

Jen jednu pětku dovolili shodně mužský i ženský tým svým protivníkům ve druhých zápasech. Ženy jednoznačně dominovaly nad Maďarkami a zvítězily 38:5, muži si snadno poradili s Tureckem 52:5. Kouč žen Vít Chalupa přesto nebyl úplně spokojen. "Kdyby jsme narazili na silnějšího soupeře, tak máme problém," komentoval kouč množství chyb českého týmu.

Na oba protivníky českých výběrů platila zejména rychlost, u mužů vynikl především Adam Koblic, u žen pak Julie Doležilová. První start v kariéře za českou reprezentaci absolvoval naturalizovaný Jihoafričan Sheldon Fortune, který navíc při prvním kontaktu s balonem skóroval.

Ve třetích zápasech, kterým oba týmy prošly, se u mužů vyznamenal Adam Koblic, u žen pak opět Julie Doležilová. Koblic dramatickou skládkou pouhé centimetry před položením zabránil Ukrajině skórovat a zřejmě tak smazat vedení Česka. Duel s Ukrajinou byl nejhezčím a nejnapínavějším utkáním českého výběru. Češi skvěle bránili rychlé a lehkonohé Ukrajince, tvrdě skládali, dobře vykrývali volné prostory. V souboji se silným soupeřem přidali ještě něco navíc. „Byli jsme agresivní, dobře jsme je napadali s míčem," komentoval zápas trenér Jan Rohlík.

Po pětkách Dana Hoška a nezastavitelného Adama Koblice Ukrajina snížila a v napínavém závěru se přiblížila ke skórování. Několik přesných skládek ale protivníkovy snahy zastavilo. Skvělým průnikem se ve svém druhém zápasem v české reprezentaci blýskl Sheldon Fortune. Po zápase notně potlučení čeští hráči propukli v jásot. Česko porazilo Ukrajinu 12:5.

Ještě lépe si v posledním dnešním zápase vedly ženy. Finky porazily 24:0. Mimořádný výkon předvedla mladičká Julie Doležilová, která i ve třetím dnešním zápase za sebou položila tři pětky. „Zápas s Finkama měl být přeci jen trochu jednoznačnější," komentoval výsledek kouč Vít Chalupa.

Rozpis druhého dne ženského turnaje

Rozpis druhého dne mužského turnaje

(PB,PM)