03.06.2021 – ČSRU INFORMUJE

Vyjádření ke zrušení ME juniorek


3. června 2021

Předmět: Vyjádření ČSRU k jednostrannému zrušení Mistrovství Evropy juniorek ze strany Rugby Europe

Vážené ragbistky, ragbisté, vážení příznivci ragby,

s lítostí a zklamáním jsme přijali rozhodnutí Rugby Europe o zrušení Mistrovství Evropy juniorek. Protože chápeme hloubku emocí, které toto, z našeho pohledu nepochopitelné a ze strany Rugby Europe dosud nevysvětlené rozhodnutí přineslo všem, kteří k ME Juniorek napínali svoje úsilí, především hráčkám a realizačním týmům, a také abychom předešli spekulacím, kdo co udělal, neudělal, nebo mohl udělat, předkládáme níže souhrn a časový sled událostí, aktivit a rozhodnutí ať už ČSRU či RE, ze kterého si každý může udělat vlastní závěr:

Koncem března jsme se od RE dozvěděli, že turnaj zůstal nealokován, tedy že dosud nebyla nalezena hostitelská země, která by měla zájem turnaj zorganizovat. Na to VV ČSRU operativně rozhodl o předložení nabídky RE na zorganizování turnaje:

28.3. první jednání s Rugby Europe ohledně možné organizace turnaje

30.3. VV ČSRU schvaluje uspořádání ME Juniorek v ČR a spouští organizační přípravu. Mimo jiné řeší možnost udělení výjimky ze strany Ministerstva zdravotnictví pro konání hromadné akce

8.- 14. 4. řešení ubytování s ohledem na pandemická omezení (Holiday Inn, Don Giovanni, Top Hotel, Iris, Panorama)

20.4. úspěšné získání výjimky ze zákazu konání hromadných akcí strany Ministerstva zdravotnictví

26.4. Příslib ze strany RC Mountfield Říčany na organizační spolupráci

27.4. jednání s hotely Pratol Říčany, Hotel Pavilon Říčany, Hotel Oáza Říčany

29.4. komunikace s Národní sportovní agenturou ohledně možnosti finanční podpory ME z programu Významné sportovní akce

3.5.VV ČSRU uvolňuje částka 4.000€ z rozpočtu ČSRU a žádá RE o podíl na financování stejnou částkou

4.5. sponzorské zajištění testování účastnic a účastníků turnaje ze strany společnosti Bioinova

5.5. návrh smlouvy mezi RE a ČSRU

12.5. jednání s VV RC Říčany ohledně organizačního zajištění, RC Říčany se okamžitě zapojil do organizačního zajištění, následně předjednali pomoc města a oslovili hejtmanku středočeského kraje

18.5. jednání s RE o smlouvě – dohoda na znění, žádost o navýšení finanční účasti ČSRU,

26.5. VV ČSRU navyšuje příspěvek ČSRU na 7.000€ čímž snižuje finanční náročnost pro RE

28.5.ČSRU je doručena stručná informace o zrušení turnaje

ČSRU byla jediným zájemcem, který reagoval na informaci z Rugby Europe, že dosud nebyl nalezen organizátor ME a okamžitě začala jednat o možnosti konání a organizačním zajištění této akce v ČR. ČSRU dosáhla schválení žádosti o výjimku ze zákazu konání hromadných akcí u Ministerstva zdravotnictví, zajistili jsme ubytování, a v RC Mountfield Říčany, jsme nalezli schopného organizačního partnera a místo, kde akci uspořádat. Marek Fořt, člen VV ČSRU a generální manažer RC Mountfield Říčany k celé záležitosti uvádí: „Jak z pohledu unie, tak také z pohledu klubu jsme pro uskutečnění akce udělali maximum možného, bohužel si nemyslím, že stejné úsilí bylo vynaloženo ze strany Rugby Europe a z tohoto přístupu jsem velice zklamán".

Rugby Europe se nakonec odmítla na nákladech jakkoliv podílet, a jednostranným a nečekaným zrušením akce nedala ČSRU možnost pokusit se zajistit financování z externích zdrojů. Toto z našeho pohledu neodpovědné rozhodnutí tak odnesly především hráčky, které se na tento vrchol sezóny dlouho připravovaly, a to za pandemií velice ztížených podmínek.

Jednání RE, především omezená komunikace a stupňování požadavků na finanční účast ze strany ČSRU nás vede k domněnce, že se nehledala způsob jak ME Juniorek zorganizovat, ale spíše jak najít důvody k jeho zrušení. Jak jsme uvedli, je nám to líto především ve vztahu k hráčkám a realizačním týmům, vůči kterým ČSRU nyní cítí dluh, který se bude snažit v blízké době vhodnou formou splatit.

Děkujeme všem, kteří se na organizačním zajištění zrušené akce podíleli, partnerům, kteří projevili dobrou vůli, osvědčili pružnost a rychlost rozhodování, a především odvahu jít do takové akce v dnešní složité a nejisté době.

Na závěr uvádíme, že ČSRU v pondělí 31.5. vyzvala Rugby Europe, aby své rozhodnutí přehodnotila a místo zrušení turnaje, jednala se všemi účastníky o jeho přeložení, například na září. O výsledku vás budeme informovat.

Rugby zdar!


Výkonný výbor ČSRU