18.05.2021 – REPREZENTACE 7S

Dukla veze z Litvy turnajové vítězství

Povzbudivý start do turnajů v roce 2021 si připsala Dukla, která ve všech čtyřech zápasech jednodenního turnaje v Litevském Šiauliai nenašla přemožitele.

Přestože aktuální situace s sebou stále nese spoustu překážek, hostitelé turnaje zvládli svou roli skvěle a připravili i v těchto podmínkách turnaj, kde borci z Dukly mohli změřit síly s reprezentacemi Litvy a Ukrajiny, jež patří ke špičce Rugby Europe Trophy a pyšní se i zkušenostmi z Grand Prix. To domácí tým Baltrex papírově představuje úroveň ještě o něco málo vyšší, neboť se jedná o elitní litevský výběrový tým se zajímavými mezinárodními úspěchy jako třeba finále turnaje v Petrohradu nebo dokonce v Amsterdamu.

dukla_04 (1).jpg

Prvním zápasem prošla Dukla bez zaváhání, kdy přehrála Litevskou reprezentaci U18 48:0 a v cestě k prvnímu místu ve skupině nestál už nikdo jiný, než právě domácí tým, úřadující vítěz Baltic Cupu 2021.

ASC DUKLA – LITHUANIA U18 48:0

Dukla však už od úvodního hvizdu určovala tempo hry a přestože Baltrex v několika záblescích ukázal svou sílu, cílevědomě dokráčela do semifinále turnaje z 1. místa ve své skupině po vítězství 32:12.

ACS DUKLA – BALTREX ŠIAULIAI 33:12

dukla_03 (1).jpg

A protože ve skupině B Litva z poslední akce otočila zápas a udolala Ukrajinu 24:21, přineslo semifinále turnaje další velkou výzvu: Reprezentace Ukrajiny 7s dlouhodobě tu naši převyšovala, vždyť i na posledním Mistrovství Evropy vystavila našemu národnímu týmu stopku v semifinále jinak velice slibně rozehraného turnaje Rugby Europe 2019 v Bosně a Hercegovině. Tentokrát se ovšem psal jiný příběh: Dukla se opět opírala o kvality, které ji zdobily už v předchozích zápasech a to především dobré držení míče a pestré útočení. I obranný blok pracoval zápas do zápasu kompaktněji, stejně jako spolupráce sweepera s 1. obrannou linií a tak si Dukláci po vítězství nad Ukrajinou připisují další cenný skalp v poměru 33:14.

ASC DUKLA – UKRAINE 33:14

Zatímco předchozí matche Dukla do značné míry kontrolovala, velké finále mělo všechny charakteristiky strhujícího zápasu. Baltrex, který v bratrovražedném semifinále přešel přes Litevskou reprezentaci 22:12, prokázal svou zkušenost z těžkých evropských zápasů a dostával Duklu pod tlak tentokrát mnohem aktivnější a vysunutější obranou. Třikrát se během dramatického finále Dukla dostala do vedení a třikrát dokázal Baltrex srovnat účet zápasu. V čase 5:47 2. poločasu tak Baltrex vykopává a kvůli přepadávání hráče Dukly při čištění v rucku získává míč, následuje 1:33 dlouhé dobývání srdnatě bránící obrany Dukly, které nakonec rázně utíná Karel Berounský chytnutím soupeřovi přihrávky. Při následné skládce se jeho soupeř neodvaluje a Dukla získává trestný kop 5 metrů od svého brankoviště. Ze strategického hlediska by se nabízelo vsadit vše na prodloužení nebo uklidnit hru a kopnout míč co nejdál do autu a získat tak ještě jednu šanci někde kolem půlicí čáry rozhodnout před prodloužením. Rozehrávající Adam Koblic je však jiného názoru, skvěle takticky vyhodnocuje situaci, využívá totálního vyčerpání většiny hráčů po opravdu dech beroucích sekvencích hry a rozehrává TK rychle: Po 95 metrovém sprintu euforicky podporován celou lavičkou a skvěle fandícími zástupci České ambasády v Litvě pak otevírá zlatou bránu turnaje.

ASC DUKLA – BALTREX ŠIAULIAI 28:21 (finále + vyhlášení)

dukla_06 (1).jpg

Dukla se na tomto turnaji prezentovala skvělým a maximálně soudržným týmovým projevem, ale jistě za stojí za zmínku, že MVP, tedy nejužitečnějším hráčem turnaje, byl zaslouženě vyhlášen teprve 17letý Adam Miřácký, což je dalším z mnoha příslibů z Litevského dobrodružství do budoucna. Stejným směrem se dívá také strůjce tohoto skvělého výsledku, hlavní trenér Dukly a reprezentace 7s Jan Rohlík:

„Na turnaj v Litvě se celý tým a realizační tým dlouho těšil. Po více jak roce bez možnosti změřit naše síly na mezinárodním turnaji to byla obrovská motivace pro všechny. Přece jenom situace okolo pandemie Covid -19 už trvá strašně dlouho a díky bohu, že můžeme alespoň pravidelně trénovat v zázemí Julisky díky ASC Dukla. Je ale psychicky velmi těžké jen neustále trénovat bez možnosti dát hráčům tu největší odměnu, kterou je pro ně reálná hra. A udržet tak ideální morálku, aby kluci neustále chtěli. Mám ale výjimečný tým kluků, kteří to mají v hlavě neuvěřitelně srovnané a vědí, že reálné cíle se už blíží a jedním z prvních byl právě turnaj v Šiauliai.

Pro mě osobně byl tento turnaj pouze kontrolním bodem, kde uvidím, kam jsme se reálně za další rok práce s kluky posunuli nebo dostali. Možností, kde můžeme reálně změřit naše síly, případně zjistit, kde máme ještě rezervy, a vše využít k přípravě na náš hlavní vrchol letošní sezóny. Tím je ME 7s Trophy.

S celým turnajem a jeho průběhem jsem nadmíru spokojen a jsem strašně šťastný za nás všechny, že se nám ho podařilo ve finále vyhrát a přivézt tak domů do Prahy Pohár a 1.místo. Příkladný byl přístup a předvedený výkon všech hráčů v průběhu celého turnaje a přestože jsme dělali chyby, byli jsme schopni je odstranit a vystupňovat naši formu právě až do finále, které bylo sice infarktové, ale dle mého názoru jsme si ho plně zasloužili vyhrát i právě díky vyrovnaným výkonům ve všech utkáních.

Drobné chyby a nedostatky si rozebereme a společně na nich zapracujeme, abychom byli plně připraveni na nadcházející ME. Zůstáváme reálně nohami na zemi a víme, že to nejtěžší nás teprve čeká.

Jsme jeden tým jedna duše. My jsme DUKLA"

dukla_05 (1).jpg

Jan Rohlík

Hlavní trenér ČR Rugby 7s

ASC Dukla Rugby 7srohlik.jan@seznam.cz

Instagram: asc_dukla_ragby

(DB)