01.11.2014 – REPREZENTACE MUŽI XV

Reprezentanti otočili utkání ve Švýcarsku z 0:14 na 27:14


Česká ragbyová reprezentace zvítězila v prvním utkání divize 2A nového cyklu Evropského poháru národů 2014-2016 v Nyonu nad domácím Švýcarskem 27:14. Úspěšně tak zahájila tažení za okamžitým návratem do vyšší divize 1B, odkud Češi letos na jaře sestoupili. Druhý zápas sehraje tým polsko-francouzského trenéra Tomasze Putry za týden v sobotu 8. listopadu v Praze na Tatře Smíchov proti Maltě.

Švýcaři, kteří před týdnem vyhráli v Izraeli 29:18 a jsou v této divizi nejtěžším protivníkem Čechů, vstoupili do utkání lépe a zatlačili Putrovo mužstvo na jeho polovinu. V páté minutě položili první pětku utkání a následně zvýšili na 7:0. Ve 23. minutě už to bylo 14:0 po další pětce a kopu.

Češi se až po půlhodině vymanili z útočného sevření domácích a začali se vracet do zápasu. Jako prvnímu se to podařilo Pavlu Vokrouhlíkovi, který proměnil trestný kop. Ve 35. minutě položil první českou pětku kapitán týmu Robert Voves a poločasové skóre 14:10 uzavřel kopem opět Vokrouhlík.

Druhý poločas se již odehrál zcela v režii českého celku a hlavní roli hrál Marek Loutocký, jeden z deseti krajánků působících ve francouzských soutěžích. Během osmnácti minut položil tři pětky a proměněným kopem navýšil český účet opět Vokrouhlík.

„Začátek utkání nám nevyšel, až příliš dlouho jsme byli pod tlakem a z toho pramenili naše chyby v obraně. Pak jsme se uklidnili a začali hrát svou hru. Tím jsme pak zápas zvrátili a jsem rád, že máme za sebou úspěšný vstup do soutěže a přiblížili jsme se jedinému cíli, který máme, tedy okamžitému postupu do vyšší divize," uvedl v Nyonu Tomasz Putra.

Podle sportovního ředitele České rugbyové unie Antonína Brabce prý u hráčů nehrozí podcenění dalších soupeřů, když hned na úvod vyhráli na hřišti největšího konkurenta na postup. „Ani nemůžeme nastat uspokojení. Všichni víme, že v obraně jsme měli rezervy a že máme na čem pracovat. Během týdne si to rozebereme na videu a připravíme se na Maltu, abychom opět vyhráli," řekl Brabec.

Z pětičlenné divize Česko, Chorvatsko, Izrael, Malta, Švýcarsko postoupí jen vítěz do vyšší divize 1B, poslední sestoupí do 2B. Hraje se ve dvouletém cyklu systémem každý s každým doma-venku.

Body Švýcarska: Bernath-Yendt a Gery po 5, Perrod 4.

Body Česka: Loutocký 15, Vokrouhlík 7, Voves 5.

Sestava Česka: 1. Šuster, 2. Kutil, 3. Šťastný, 4. Voves, 5. Wognitsch, 6. Havel, 7. Maňák, 8. Loutocký, 9. Pailodze, 10. Vokrouhlík, 11. Kolář, 12. Stejskal, 13. Sulamanidze, 14. Sadílek, 15. Pantůček. Střídali: Havlíček, Školař, Hruška, Backa, Goldstein. Trenér: Tomasz Putra