18.03.2021 – ČSRU INFORMUJE

Rugby v Česku má už 4600 členů, jarní sezóna je ale pasé

Rugby v Česku má už 4600 členů, jarní sezóna je ale pasé

První část nového informačního systému českého rugby je hotova. Umožní jednodušší podávání žádostí o dotace či převádí do digitální podoby klasické papírové licence. „Česká rugbyové unie tím získává i přesný přehled o stavu členské základny co do hráčů, trenérů, rozhodčích i dalších, kteří přispívají k rozvoji ragby. Aktuálně máme 4 593 aktivních členů," říká v rozhovoru pro rugbyunion.cz ředitel ČSRU Pavel Myšák.

Znamená nový informační systém i možnost sledovat aktuální rugbyové zápasy v Česku on-line?
Aktuálně připravované verze nepočítá se zveřejňováním průběžných výsledků. Takovouto změnu si budeme moci dovolit až po širší domluvě s kluby a zřízení oficiální funkce zapisovatele, případně komisaře utkání, tak jako tomu je na evropské, potažmo světové úrovni. Princip tedy zůstává stejný a sice, že po konci utkání zápis vyplní rozhodčí přímo v informačním systému a oprávnění zástupci klubů jej po přihlášení do systému potvrdí vždy za daný klub.

Jak daleko je vývoj systému?

Došlo k dokončení první plánované části a to konkrétně k dokončení tzv. matričního modulu. Tato část plně nahradila nejen klasické papírové licence a jejich každoroční razítkování v rámci prodloužení platnosti, ale také plně zelektronizovala proces přestupů a hostování. Současně systém také umožňuje stažení přehledu členů, který je použitelný pro rejstřík sportu, tedy portálu státní správy, využívaného pro podávání žádostí o dotace pro veškeré sportovní subjekty. S touto částí informačního systému se samozřejmě bude i nadále pracovat a bude upravována dle praktických požadavků uživatelů. Druhou nejrozsáhlejší částí IS ČSRU je pak modul soutěžní, od kterého si slibujeme nejen pokrok v oblasti marketingu, konkrétně zveřejňování aktuálních výsledků utkání, ale také vytvoření dlouhodobých statistik a zároveň lepší a přehlednější plánování jednotlivých soutěží. Soutěžní modul je nyní ve fázi testování a s jeho praktickým nasazením počítáme na konci jara v rámci přátelských utkání.

Kolik má tedy dle systému unie členů?

Díky informačnímu systému získala ČSRU přesný přehled o stavu členské základny co do hráčů, trenérů, rozhodčích i dalších členů, kteří přispívají k rozvoji ragby u nás. Aktuálně máme 4 593 aktivních členů. V rámci této statistiky ČSRU vyhlašuje soutěž o registraci 5000. člena ČSRU, který obdrží dres podepsaný reprezentanty. Klub, jenž tohoto člena zaregistruje, obdrží tréninkové vybavení v hodnotě 20 000,-Kč.

Počet členů ČSRU se zvyšuje, před dvěma lety jich bylo něco přes 3800. Co růst táhne?

Největší je nárůst počtu hráčů, ten zaznamenávají kluby především v mládežnických kategoriích. V několika posledních letech se počty mládežníků násobí, což je patrné zejména v pražských klubech a v Říčanech. U pražských klubů nám velice pomohl dlouhodobý grant na podporu mládežnických trenérů z magistrátu, v Říčanech zase dlouhodobě funguje sportovní centrum mládeže s finanční podporou středočeského kraje.

Pomohlo třeba mistrovství světa v rugby?

V průběhu a po turnaji mistrovství světa je vždy patrný značný nárůst zájemců. Předloňský světový šampionát v Japonsku byl v tomto ohledu troch slabší, jelikož zájem veřejnosti nemohl být kvůli časovému posunu takový, jaký například očekáváme za dva roky ve Francii. Zpátky ale k tvé otázce – hlavním důvodem narůstající členské základy, je dlouhodobá, (polo)dobrovolnická, ale velice systematická a záslužná práce klubových trenérů. Těm patří největší dík.

Jak moc ulehčí "přestup" do digitalizovaného světa administrativní činnost klubů?

To by ses musel zeptat přímo klubů. Já tento projekt vidím z pohledu svazu vždy trochu jinak než ti, kteří s ním pracují na hřišti. Já doufám, že klubům uleví co možná nejvíce, ostatně to je i hlavním cílem projektu.

Kolik členů by unie mohla či chtěla mít v roce 2025?

Za sebe říkám, že cílem je mít přes deset tisíc aktivních členů, ideálně přímo hráčů. Nevím, jestli se nám toto číslo podaří dosáhnout již za čtyři roky, ale musíme se společně snažit, aby to tak bylo.

Jak ovlivní letošní sezonu pandemie koronaviru?

Jarní sezóna je již v podstatě passé, pokud vše půjde dobře, budou kluby schopny začít trénovat v kontaktu na konci dubna, což by umožnilo si v červnu zahrát přátelská utkání. Doufáme, že v červnu budeme moci uspořádat Mistrovství republiky 7s, ale zatím to je opravdu spíše přání.

A mládež?
Tam vidím největší riziko. Roční deficit pohybové aktivity se u dětí bude projevovat ještě dlouho. Věřím ale, že hlad po pohybu všechny vyžene na hřiště, do hal a na všechna další sportoviště ihned, jakmile to bude možné. V mládežnických kategoriích bych úbytek hráčů nečekal, otázkou bude spíše to, jak to bude vypadat u dospělých. Ideální by bylo současné krize využít k tomu, aby si celá společnost uvědomila, jak důležitá je fyzická zdatnost a že i ta může být důležitým faktorem při boji s jakoukoliv nemocí. Třeba tato zkušenost v budoucnu přiměje širokou populaci se začít více hýbat.

Petr Býma, hráč ARC Iuridica