01.01.2014 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Program olympijských her rozšíří golf a sedmičkové ragby

9.10 2009

Mezinárodní olympijský výbor na svém 121. zasedání v Kodani rozhodl o rozšíření programu Her letní olympiády v letech 2016 a 2020. Novými sporty jsou dle očekávání golf a sedmičkové ragby. Ke schválení je doporučil výkonný výbor MOV.

O zařazení se ucházelo celkem sedm sportů: baseball, golf, karate, ragby, sporty na kolečkových bruslích, softball a squash. „Posuzovaly se například přitažlivost pro mladou generaci či sledovanost," řekl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. „Výběr golfu a ragby zvýší sledovanost olympijských her. Zároveň i popularitu těchto sportů," dodal.

„Z programu vypadl dříve softball a baseball, takže zařazení ragby vnímám jako určitou kompenzaci. V sedmi se bude hrát i kvůli kvótám. Počet sportovců na hrách nesmí totiž přesáhnout 10 500," řekl František Dvořák, místopředseda ČOV pro sport.

Členové MOV zároveň schválili i všech 26 stávajících sportů programu LOH. V čele MOV byl na další a poslední čtyřleté funkční období potvrzen jednomyslně Belgičan Jacques Rogge. Dle platných stanov MOV nemůže být zvolen třikrát po sobě.

zdro: www.olympic.cz