04.12.2020 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Rugby Europe – Valná hromada 2020


V pátek 4. a v sobotu 5. prosince se poprvé v historii uskutečnilo jednání generálního shromáždění evropské ragbyové federace formou online konference. Na programu prvního dne jednání byla kromě obvyklých bodů také volba prezidenta a členů výkonného výboru, tzv. Board of directors.

O pozici prezidenta usilovali dva kandidáti a to dosavadní prezident a člen mezinárodního olympijského výboru, pan Octavian Morariu a zástupce ruské rugbyové federace pan Kirill Yashenkov.

Ač by se ještě před pár týdny mohlo zdát, že ruský kandidát nebude mít velkou šanci na zvolení, dění v posledních dnech před volbou svědčilo spíše o vyrovnaném souboji. Konečný poměr hlasů 81% O.Morariu ku19% K.Yashenkov však ukázal poměrně přesvědčivou převahu a prodloužil tak funkční období současného prezidenta o další čtyřleté období.

Do výkonného výboru pak byli zvoleni tito zástupci:

  • 1.Jens Aage Skare Nielsen, Dánsko
  • 2.Christian Dullin, Francie
  • 3.George Nijaradze, Gruzie
  • 4.Veronika Muehlhofer, Švýcarsko
  • 5.Rob Udwin, Anglie
  • 6.Veceslav Holijevac, Chorvatsko
  • 7.John O´Driscoll, Irsko
  • 8.Salvatore Zandona, Belgie
  • 9.Kirill Yashenkov, Rusko
  • 10.Carlos Amado Da Silva, Portugalsko

Druhý den jednání začal dotazy zástupců jednotlivých unií a to přímo na znovuzvoleného prezidenta. První dotaz směřoval na potenciální nebezpečí vyřazení ragby z programu olympijských her. Octavian Moraiu odpověděl, že takové riziko zde zatím není a toto konstatuje rovněž z pozice člena komise, která se programem olympijských her zabývá přímo v rámci jeho členství v Mezinárodním olympijském výboru.

Jeden z dalších dotazů směřoval na strategii obnovení soutěžní. Prezident Morariu konstatoval, že v ragby není samozřejmě možné začít hrát ze dne na den a že jsi je plně vědom nutnosti poskytnout týmům dostatečný čas na přípravu. Na konci ledna bude evropská federace mapovat situaci napříč všemi uniemi a na základě odpovědí určí strategii této problematiky.

Další bodem jednání byla úprava stanov a interních předpisů. Účelem těchto změn bylo jejich zjednodušení a zkvalitnění, od kterého se očekává především zvýšení úrovně soutěží. Doplněn byl také například etický kodex. Další oblastí změn byla úprava druhů členství (plnohodnotné, přidružené) jednotlivých unií a jejich povinností s tímto spojených.

Třetím bodem sobotního jednání pak bylo schválení nové struktury komisí a to konkrétně komise ragby („Rugby committee"), která bude mít čtyři podkomise (ženská, 7s ragby, rozvoj a zdraví hráčů) a dále komisí disciplinární, právní, obchodní a auditní. Předsedové a jednotliví členové těchto komisí budou vybíráni v následujícím období.

Posléze se jednání dostalo ke zhodnocení jednotlivých soutěží, počtu jak již odehraných, tak plánovaných, případně zrušených utkání. Konkrétní budoucí řešení budou vycházet z již zmíněné diskuze, která proběhne v lednu a únoru napříč všemi členskými uniemi. Základním principem při posuzování vhodného rozhodnutí bude snaha oddělit XV. a 7s sezónu a zároveň poskytnout dostatek prostoru pro fyzickou přípravu hráčů.

V mládežnických kategoriích je Mistrovství Evropy plánováno v Rusku a Mistrovství Evropy U20 v Portugalsku. Termín Mistrovství Evropy U20 pak bude zcela jistě posunut na období červenec/srpen. Opět co se týče obou posledně zmíněných akcí, tak finální rozhodnutí se očekává do konce měsíce února. Na dotaz českého zástupce, zdali bude pro obě tyto kategorie rovněž otevřena kvalifikace, případně jaký bude princip výběru zemí, jenž budou na tyto dva turnaje pozvány, bylo uvedeno, že aktuálně je v plánu otevření kvalifikace pro všechny zájemce, což u kategorie U20 znamená, že by Česko mělo o účast na turnaji U20 soupeřit s Německem, Švýcarskem a Polskem. Kategorie U18 je zatím stále ve fázi příprav.

Posledními body jednání pak byla informace o vývoji projektu celoevropské klubové soutěže a zpráva manažera vzdělávání, co do uskutečněných akcí v uplynulém období a plánu do budoucna a zpráva manažera rozhodčích.

president RE.jpg

Na závěr celého dvoudenního shromáždění pak poděkoval prezident Morariu všem, kteří se na jeho organizaci podíleli, a také poděkoval za své znovuzvolení, které je pro něj velkým závazkem do budoucna.

(PM)