12.11.2020 – ROZVOJ RAGBY

XRugby jako nástroj rozvoje


Sportovní úsek se snaží implementovat do českého mládežnického a dospělého ragby rozvojovou variantu ragby na menším hřišti a s menším počtem hráčů nebo hráček. Tuto varianta ragby zastřešuje název XRugby.

XRugby je ideální variantou pro rozvoj ragby nejen u nás. Dokonce i vyspělé ragbyové země ji používají ve svých rozvojových projektech.

Uznávaní trenéři Filip Vacek (předseda metodické komise) a Tomáš Kohout (předseda komise mládeže) tuto variantu vřele doporučují a podporují.

Vacek_3.jpg

"Z mnoha studií je prokázáno, že v případě menšího počtu hráčů a při zachování prostoru dochází k větší interakci hráčů s míčem, soupeřem, jednotlivými herními situacemi. Pokud souhlasíme s názorem, že zápas je nejvyšší formou tréninku, pak je tím pádem tato varianta ragby vhodná pro rozvoj ragby u mládeže, mužů, žen, týmů, které s ragby začínají nebo nemají dostatečný počet hráčů. Tuto variantu můžeme využít i u vyspělejších hráčů z důvodu rozvoje základních dovedností.

Pozor na zaměňování se sedmičkovým ragby, které je vrcholnou formou vyžadující nadstandartní úroveň specifických dovedností a hraje se na velkém prostoru. Taktéž to vyžaduje vysokou úroveň týmové spolupráce," říká Filip Vacek úspěšný hráč a trenér patnáckového i sedmičkového ragby (RC Tatra Smíchov).

Kohout-Tomáš_Díky-trenére-2015-1024x576.jpg

"Použitím této varianty získáváme možnost zapojení všech do hry. Díky svým volnějším pravidlům se dokáže přizpůsobit potřebám, počty hráčů, technické aspekty hry, atd ..., tím je dána vhodnost pro rozvoj hráčů. XRugby mládeže vlastně navazuje na dětské ragby a slouží jako pomocný nástroj dalšího rozvoje. V soutěžním řádu ČSRU se vytvořila tzv. rozvojová pravidla, která dávají větší volnost pro příležitost hrát i třeba v jiném týmu.

Na rozdíl od sedmičkového ragby dává tato varianta příležitost všem - malým, zavalitějším, hubenějším, méně šikovným, atd. ," říká Tomáš Kohout úspěšný hráč a trenér s dvacetiletou zkušeností s trénováním dětí a mládeže (RC Mountfield Říčany).

Rozvojová pravidla.jpg

Během letošního roku, který byl a stále je silně narušen pandemií Covid-19 se odehrálo pod hlavičkou ČSRU šest turnajů. Další turnaje se bohužel neuskutečnily z důvodu překládání termínů podzimních utkání a rušení reprezentačních víkendů, při kterých se měli turnaje hrát.

Přehled rozvojových turnajů XRugby 2020

DatumKategoriePořadatelMístoInfo z akce
28.5 2020U16RC BystrcBrnozde
13.6 2020U17 a U15JIMI RC VyškovVyškovzde
13.6 2020ŽenyJIMI RC VyškovVyškovzde
27.6 2020U17ČSRUPraha 6zde
5.9 2020U16RC Tatra SmíchovPraha 5zde
6.9 2020U14RC Tatra SmíchovPraha 5zde

Plán turnajů na zimní období bude oznámen návaznosti na situaci kolem pandemie Covid-19.

XRugby 5s_2.jpg

(ab)