18.09.2020 – KOMISE INFORMUJÍ

Rekordní počet týmů v utkáních mládeže


Již třetím rokem praktikuje sportovní úsek v těsné spolupráci s Komisí mládeže a Sportovně-technickou komisí systém podzimních nesoutěžních (testovacích) utkání mladých ragbistů. Je to šance pro všechny kluby, aby zapojily do utkání všechny své hráče bez přílišného tlaku na výsledek a momentální úspěch, případně postup kamsi apod. Za tuto dobu se již tento jistě správný systém zaběhl k plné spokojenosti všech zúčastněných. To, že se nehraje o body, ale v žádném případě neznamená, že by utkání neměla ten správný sportovní náboj.

Důsledkem úspěchu takto nastaveného systému je i to, že do podzimních utkání se přihlásil historicky rekordní počet týmů. Celkem 12 týmů v kategorii U19, 15 týmů v kategorii U16 a 23 týmů v kategorii U14. Do nesoutěžních klání tak mohou být přihlášeny jak klasické klubové týmy, tak i týmy složené z více většinou menších klubů, a to bez přílišného administrativního omezení. Přestože se jedná "jen" o testovací utkání jde přeci jen o utkání oficiální, a tak k tomu i většina klubů přistupuje. Jedinou podmínkou účasti každého hráče je tedy hra v odpovídající věkové kategorii a řádná licence hráče ČSRU.

O prvním hracím víkendu 12.9./.13.9.2020 se odehrál také historicky nejvyšší počet utkání v jenom týdnu. Ve všech třech kategoriích se odehrál neuvěřitelný počet 22 utkání, a to ještě jedno utkání muselo být odloženo z důvodu COVID-19 a karantény jednoho z týmů. Na tento víkend bylo naplánováno dokonce hned 24 utkání po cele naší republice, ale z důvodu pandemie jich bylo již několik odloženo. Zároveň patří velké poděkování našim rozhodčím, že se jim zatím daří takovouto nebývalou porci utkání zvládnout a obsadit řádně vyškolenými rozhodčími.

Výsledky zde uvádět nebudeme, nejsou úplně rozhodující. Rozhodující je zapojení co největšího počtu hráčů do utkání plnohodnotného ragby 15s, jen tak mohou hráči nabrat potřebné zkušenosti a osvojit si patřičné herní návyky. Přesto zájemce o výsledky můžeme odkázat na výsledkový servis Karla Gamana na webové stránce RC Havířov.

Kategorie U19
Čechy

RC Mountfield Říčany (A, B), RC Tatra Smíchov (A, B), RC Sparta Praha, RK Petrovice, RC Slavia Praha, RC Praga Praha
Morava
RC Brno Bystrc, RC Dragon Brno, RC Olomouc, RC Zlín

Kategorie U16
Čechy

RC Mountfield Říčany (A, B), RC Tatra Smíchov (A, B), RC Sparta Praha, RK Petrovice, RC Slavia Praha, RC Praga Praha, Společenství Rugby Babice/RC Přelouč, Společenství RC Plzeň/Iuridica/Sedlčany/Rakovník/...
Morava
RC Brno Bystrc, RC Dragon Brno, RC Olomouc, RC Zlín, TJ Sokol Mariánské Hory

Kategorie U14
Čechy

RC Tatra Smíchov (A1, A2, B1, B2), RC Mountfield Říčany (A, B), RC Sparta Praha, RK Petrovice (A,B), RC Slavia Praha (A,B), RC Praga Praha (A,B), Společenství Rugby Babice/RC Přelouč, Společenství RC Plzeň/Iuridica/Sedlčany/Rakovník/...
Morava
RC Brno Bystrc, RC Dragon Brno (A,B), RC Olomouc, RC Zlín, RC Havířov, JIMI RC Vyškov, Společenství RA Brno/RC Břeclav


Oto Petrášek
STK ČSRU

(ab)