09.09.2020 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Ženy Tatry Smíchov, přerušily šest let trvající hegemonii Petrovic

V neděli 6. září se na Národním stadionu Markéta, představilo celkem sedm ženských týmů, které bojovaly o titul Mistra republiky v Ragby 7.

Turnaje se zúčastnilo pouze sedm ženstev a hned úvodní duely rozdělily startovní pole na dvě poloviny. V té první polovině se bojovalo o nejvyšší mety a po počátečních zápasech bylo jasné, že se o něj porvou hráčky Petrovic, Tatry Smíchov, Sparty Praha a Mountfieldu Říčany.

Druhou polovinu tvořili družstva, které pak bojovaly o konečné umístění, kde z trojlístku Dragon Brno, Slavia Praha a Olomouc, se nejlépe dařilo družstvu „Dračicím z Brna", týmu který je ovšem sestaven z hráček více klubů (Vyškov a Brno Bystrc) a jež nakonec skončil na pátém místě. Šesté místo obsadil výběr Olomouckého a Moravskoslezského kraje, startující pod hlavičkou Olomouce a poslední místo tak zbylo na sympaticky se prezentující ženstvo Slavie Praha.

Že bude tento ročník mimořádný, ukázalo hned první utkání kdy na sebe narazily týmy Petrovic a ,,kobylek" ze Smíchova. V utkání se velmi záhy ujaly vedení, Petrovice vedení 19 : 5, ale posléze v zápalu boje si dvakrát počínaly za hranou pravidel, faulovaly a dostaly se do velkého početního oslabení o dvě hráčky. Tatra, této situace dokázala využít a svou převahu přetavila ve vítězství, které následně rozhodlo o tom, že se titul po šesti letech stěhuje na Smíchov.

Petrovice i Tatra, následně přemohly další vyzývatelky ze Sparty a Říčan a tak se jen čekalo jak dopadne utkání o třetí příčku, kde nakonec byly úspěšnější děvčata ze středočeského kraje, které tak obsadily třetí místo. Druhé skončily Petrovice.

Radost nových mistryň republiky, byla slyšet snad až do samotného centra Prahy.

Na Markétě bylo místy k vidění velmi kvalitní ragby, zejména při duelech první čtyřky, kde všechny tyto týmy dokázaly divákům nabídnout dlouhé herní pasáže s přenesením hry do stran s postupným vedením útoku. Také bojovnost a nasazení bylo na vysoké úrovni.

Turnaj, však také ukázal, že ženská základna se musí v budoucnu profilovat z vlastních klubových odchovankyň, které projdou ragbyovou školou už mládeže až po ženy. Teprve poté může vzniknout široká základna hráček, ze které mohou týmy a České ragby, těžit.

Celkové pořadí soutěže:

  • 1. RC Tatra Smíchov
  • 2. RK Petrovice
  • 3. RC Mountfield Říčany
  • 4. RC Sparta Praha
  • 5. RC Dragon Brno
  • 6. RC Olomouc
  • 7. RC Slavia Praha




(ks)